Gök bilimciler ilk kez ölmekte olan bir yıldızın, tıpkı Güneş’in bir gün Dünya’yı yutacağı gibi gezegenlerinden birini şişirip yuttuğunu gözlemledi. Araştırmacılar bu olayı yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıkta, Aquila takımyıldızında, yıldız birleşmeleriyle ilişkili havai fişekleri ararken tespit ettiler.
Gözlemlerde yer almayan Maryland Üniversitesinden gök bilimci Igor Andreoni, “Bu, daha fazla keşif için bir yol açıyor: Gezegen yutma süreci gerçekte nasıl gerçekleşiyor?” dedi. Böyle bir olay daha önce hiç görülmemişti.
Astrofizikçiler uzun zamandır Güneş benzeri bir yıldızın, yakıtı bittiğinde yakın yörüngedeki gezegenleri yutacak kadar büyük bir kırmızı dev hâline geldiğini biliyor. Bu büyüme, bir yıldız çekirdeğindeki hidrojen yakıtını tükettiğinde ve yıldızın parlamasını sağlayan füzyon reaksiyonları daha fazla yakıt arayışıyla dışa doğru yayılarak yıldızın dış katmanlarını şişirdiğinde meydana gelir. Bu da Güneş’in eninde sonunda Dünya’yı ve diğer kayalık gezegenleri saracağı anlamına geliyor -her ne kadar bu 5 milyar yıl daha gerçekleşmeyecek olsa da.
Olayın evrimi ve spektrumu bir çift yıldız birleşmesine benzese de, sönüklüğü bunun yerine bir yıldız-gezegen birleşmesine işaret ediyordu. Araştırmacıların Nature dergisinde yayımladıkları rapora göre yıldız, bir yıldızın kütlesinin 1/1000’i kadar olan “bir şeyle” birleşti. Bu da “bu şeyi” kabaca Jüpiter büyüklüğünde bir gezegen yapıyor.
Andreoni, “Sundukları kanıtlar oldukça çarpıcı.” diyor. “Bu, gökyüzünü tekrar tekrar gözlemleyen birden fazla teleskoba sahip olmanın gücünü gösteriyor.”
Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsünde astronom olan Suvi Gezari, gözlemlerin kırmızı novalar fenomenini çok daha düşük parlaklıklara ve gezegensel yutulmalar rejimine genişlettiğini söylüyor. “Gelecekteki keşifler bize bizimki gibi güneş sistemlerinin kaderi hakkında canlı bir resim verebilir.” diyor.
Gök bilimciler artık ne arayacaklarını bildiklerine göre, özellikle de yeni ve daha güçlü araştırma teleskoplarının devreye girmesiyle, daha birçok gezegen yiyen yıldızın bulunması bekleniyor.
Derleyen: Görkem Süner