ABD’li bir uzmanlar paneli, kadın hastaların 40 yaşında meme kanseri taraması için mamografi çektirmeye başlamasını ve ardından iki yılda bir yaptırmasını önerdi. Daha önce, aynı panel düzenli meme kanseri taramasının 50 yaşında başlaması gerektiğini tavsiye etmişti.
Bu yeni sağlık kılavuzu, ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) tarafından yayımlanan bir taslak öneri beyanında 9 Mayıs Salı günü duyuruldu. 2016’da yayımlanan önceki kılavuzda uzmanlar 50 ila 74 yaş arası kadın hastalar için iki yılda bir meme kanseri taraması yapılmasını tavsiye etti. 40 ila 49 yaşları arasındaki daha genç yaşlarda taramaya başlamak, bireysel bir karar olarak kişinin talebine bırakılmıştı.
Kurulun eski başkanı Carol Mangione “50 yaşın altındaki kişilerde meme kanseri hakkında yeni ve daha kapsayıcı bilim, önceki önerimizi genişletmemizi ve 40 yaşından itibaren tüm kadınları iki yılda bir taramaya teşvik etmemizi sağladı. Bu yeni tavsiye, hayat kurtarmaya ve daha fazla kadının meme kanseri nedeniyle ölmesini önlemeye yardımcı olacak.” dedi.
USPSTF bildirisi, uygun olanların tümü önerilen taramayı yaptırırsa, ABD’deki meme kanseri ölüm oranlarının %19 düşebileceğini söylüyor.
Bildiride, bu genel rehberliğin ortalama meme kanseri riski taşıyan kadınlar için geçerli olduğu belirtiliyor. Geçmişte meme kanseri öyküsü olanlar, belirli genetik belirteçleri taşıyanlar veya genç yaşta göğsüne yüksek doz radyasyon tedavisi görenler gibi hastalık riski yüksek kişiler için geçerli değil. Bu kişilerin ne zaman mamografi çekmeye başlayacakları konusunda bir doktora danışmalı olduğu belirtiliyor.
Derleyen: Ceren Korkmaz