Washington Eyalet Üniversitesi (WSU) araştırmacıları, geliştirilen robot arının kontrollü bir şekilde dönmesini sağlamak için asıl böceklerden ilham aldı ve robotun kanatlarını açılı bir düzlemde çırpacak şekilde hareket ettirmeyi başardı.
WSU’nun Makine ve Malzeme Mühendisliği Okulundan Doçent Néstor O. Pérez-Arancibia liderliğindeki araştırmacılar, çalışmalarında elde ettiği sonuçları IEEE Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansında sunacak.
Karbon fiber ve bir tür polyester olan BoPET’ten yapılmış dört kanadın yanı sıra her bir kanadı kontrol etmek için dört adet hafif aktüatöre sahip olan Bee++ prototipi, her yöne dengeli bir şekilde uçan ilk prototip olarak biliniyor.
Pérez-Arancibia, araştırmacıların 30 yılı aşkın süredir yapay uçan böcekler geliştirmeye çalıştığını ifade etti.
Robotik arı icat edilirken Bee++ prototipinin tüm hareket derecelerine sahip olması, kaçınma manevraları yapması ve nesneleri takip etmesi dikkate alındı. Bunun için de robotların kanat çırpma sayısı saniyede 100’den 160’a çıkarıldı.
95 miligram ağırlığında ve 33 milimetre kanat açıklığına sahip olan Bee++ prototipi, yaklaşık 10 miligram ağırlığındaki gerçek arılardan daha büyük. Ayrıca gerçek böceklerin aksine, tek seferde yalnızca yaklaşık beş dakika kadar bağımsız olarak uçabilmekte. Bu nedenle, geliştirilen prototip çoğunlukla bir kablo aracılığıyla bir güç kaynağına bağlı.
Araştırmacılar, suda yürüyenler de dâhil olmak üzere başka tür böcek robotları geliştirmek için çalışmaya devam ediyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen