Uzayda İnşa Devrimi: Mars’a Giden Yolda NASA, Ay’ın Toprağını Eritiyor

Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
3 dk okuma süresi

Bilim insanları, Dünya’dan malzeme çekmeden Mars ve Ay’da binalar inşa etmenin yollarını deniyorlar. Olası bir çözüm ise 3D baskılı erimiş ay toprağı.

NASA’nın Ay’dan Mars’a Gezegen Otonom İnşaat Teknolojisi (MMPACT) ekibi, 3D baskı tekniklerini kullanarak Ay’da sürdürülebilir yapılar inşa etmek için çalışıyor. Ekip, Dünya’dan gelen nakliye malzemelerine güvenmek yerine, ay yüzeyinde zaten bulunan regolit’i (ay toprağı) kullanmayı hedefliyor.

İlk gezegen dışı projelerinin 2027’nin sonlarında yapılması planlanıyor ve regoliti inşaat amacıyla sıralamak ve istiflemek için ekskavatörlü robotik kollar kullanmayı içeriyor. Yarı otonom ekskavatörler ve diğer makineler kullanarak yaşam alanları, yollar, seralar, enerji santralleri ve patlama kalkanları inşa etmeyi planlıyorlar.

Ekip, uygun yapı malzemeleri oluşturmak için vakum odalarında lazerler veya mikrodalgalar kullanarak regolit eritme deneyleri yapıyor. Ayrıca, NASA’nın Apollo 16 görevinden sınırlı örnekleri olduğu için ay regolitinin sentetik versiyonlarını da geliştiriyorlar.

Zorluklar arasında zayıf yer çekimi, ay depremleri, aşırı sıcaklıklar ve aşındırıcı ay tozu gibi ayın koşullarına dayanabilen dayanıklı ve güçlü bir yapı malzemesi oluşturmak yer alıyor.

Bjarke Ingels Group ile iş birliği içinde olan Icon Technology, NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezinde “Mars Dune Alpha” adlı bir test habitatını 3D olarak yazdırdı. Yapı, Mars toprağının bileşimini ve görünümünü simüle eden “lavacrete” adı verilen bir malzeme kullanılarak basıldı.

Mars Dune Alpha, Ay’dan Mars’a Gezegen Otonom İnşaat Teknolojisi ekibi tarafından NASA için inşa edilen ilk yapı.

İnşaat süreci, dev bir yazıcı koluyla lavacrete katmanlarının ekstrüde edilmesini içeriyordu. MMPACT ve Icon gibi diğer şirketlerin araştırma ve geliştirme çabaları da Dünya üzerinde potansiyel uygulamalara sahip.

Bir ay üssü konseptinin Icon Technology ve Bjarke Ingels grubu tarafından üstten görünümde gösterilen bir sunumu.

Yerel malzemelerin ve 3D baskı tekniklerinin kullanılmasındaki yenilikler, beton yerine protein bazlı ikameler gibi alternatif yapı malzemelerinde ilerlemelere yol açabilir. Bu, kirliliği azaltabilir ve inşaatı daha sürdürülebilir hâle getirebilir.

Ek olarak, Ay gibi aşırı ortamlardaki inşaatlardan elde edilen bilgi, Dünya’da konut inşası için daha ucuz ve daha hızlı inşaat tekniklerine dönüşebilir. Icon, uygun fiyatlı 3D baskılı evler tasarlamak için 1 milyon dolar ödüllü bir yarışmaya bile ev sahipliği yapıyor.

Genel olarak, MMPACT ekibi ve diğer kuruluşlar tarafından yürütülen inşaat projeleri ve araştırmaları; teknolojinin, mühendisliğin, bilimin ve mimarinin sınırlarını zorlamayı, Mars insan misyonlarının önünü açmayı ve Dünya’daki inşaat uygulamaları için potansiyel faydalar sunmayı amaçlıyor.

Derleyen: Eliz Canyurt

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın