NASA şefi Bill Nelson, uluslararası olarak sahiplenilmemiş olan Ay’daki suya, Çin’in daha önce ulaşacağı konusunda endişeli.
Uzaydaki suyun ilk keşfinden bu yana NASA için dünyanın en önde gelen gezegen dışı araştırmacısı konumunu büyük çıkarlar sağlamakta. El Pais’deki yakın tarihli bir yazıya göre NASA Başkanı Bill Nelson, Çin’in Ay’a erişimi ve uydu yüzeyinin hemen altında gizlenmiş olabilecek su ile ilgili korkularını dile getirdi. Nelson, Ay’daki suyu Çin hükümetinden korumanın önemli olduğunu açıkladı.
Çin, hızla gelişen uzay çağı teknolojisi ilerlemeye devam ederken 2030 gibi erken bir tarihte aya astronot gönderme planlarıyla ilgili bir dizi kamu duyurusu yaptı. Nelson, Çin’in aydaki su konusunda göstereceğini düşündüğü tutumunu, ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki adaları ilhak etmesine benzetiyor. Uluslar, kendilerinin olduğunu iddia etmek için Ay’ın parçalarını ayırmaya başlarsa, bu bilim camiasındaki herkes için önemli bir sorun olabilir.
Bazı araştırmacılar NASA’nın, Çin’in ay misyonuyla ilgili korkularının yersiz olduğunu düşünüyor çünkü ülke Antarktika gibi tarafsız bölgelerde bilimin iyiliği için diğer ülkelerle iş birliği yapma kabiliyetini zaten daha önce gösterdi.
Nelson, Dünya’nın doğal uydusuna yönelik gelişen ABD-Çin yarışı hakkında, “Bence Ay’a önce ABD gidecek. Beni daha çok endişelendiren hem onların hem de bizim su olduğunu düşündüğümüz, Güney Kutbu’na inecek olmamız.” diyor.
“Su önemlidir çünkü oksijen ve hidrojenden oluşur. Solumak için oksijen ve roket yakıtı için hidrojen. Uluslararası toplum için bu potansiyel rezervleri korumak ve Spratly Adaları’na yaptıkları gibi Çin’in gelip suyun onların olduğunu söylemesini engellemek istiyoruz.” diye ekledi.
Eğer Ay yüzeyinde beklendiği gibi su bulunabilirse NASA ve diğer uzay araştırma şirketleri, Ay’ı bir tür galaksiler arası yakıt ikmal istasyonu olarak kullanabilir. Bu da insanlığa güneş sistemimizin en derin noktalarını keşfetme imkânını sunabilir.
Derleyen: Damla Şayan