Rüyalar uzun zamandır insan uykusunun ayırt edici özelliği olarak kabul ediliyordu. Ancak son bulgular, güvercinlerin uyurken uçuş imgeleri görebildiklerini gösteriyor. Araştırmacılar, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme kullanarak uyuyan güvercinlerdeki beyin aktivasyon modellerini incelediler. Çalışma, memelilere benzer şekilde beynin çoğunun (hızlı göz hareketi) REM uykusu sırasında oldukça aktif olduğunu ortaya koydu.
Bilim insanları, güvercinlerdeki uyku düzenlerini ve süreçlerini araştırmak için bir çalışma yürüttüler. İnsanlara benzer şekilde kuşlar da hem REM hem de REM dışı uyku evrelerini yaşıyorlar. REM uykusu sırasında araştırmacılar, görsel işlemeden sorumlu bölgelerde yüksek beyin aktivitesi gözlemlediler. Bu da kuşların rüya görebileceğini gösteriyordu.
REM uykusu sırasında amigdala olarak bilinen belirli bir beyin bölgesinin aktivasyonunu fark ettiler. Bu, kuşların deneyimledikleri rüyaların duyguları da içerebileceğini düşündürüyor. Araştırmacıların aktardığına göre insanlarda olduğu gibi güvercinlerde de REM dışı uyku sırasında beyin omurilik sıvısının ventriküllerden akışı artıyor.
Çalışma, uyku sırasında beyni temizleme sürecinin kuşlar için özellikle çok önemli olduğunu öne sürüyor. Kuşlar, memelilere kıyasla daha sık ve daha kısa REM fazları yaşıyorlar, bu da potansiyel olarak zararlı maddelerin verimli bir şekilde beyinden uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor.
Araştırmacılar, REM uykusunun zararlı maddelerin uzaklaştırılmasındaki potansiyel rolünü araştırmayı planlıyor ve kuşları uyandıktan sonra rüyalarını bildirmeleri için eğitmeyi umuyorlar. Bu bulgular, uykunun beyin sağlığını korumadaki öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunuyor ve rüya görmenin uzun bir evrimsel geçmişi olduğu anlamına geliyor. Çalışma, Ruhr Üniversitesi Bochum ve Max Planck Enstitüsü dahil olmak üzere çeşitli kurumlardan araştırmacıları kapsıyor.
Derleyen: Merve Nur Sözen