Fillerin Hortumlarında Neden Bıyık Olduğunu Hiç Düşündünüz mü?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
2 dk okuma süresi

Leibniz Hayvanat Bahçesi, Yaban Hayatı Araştırma Enstitüsü ve Berlin Zooloji Bahçesinden bir zoolog ekibi, fil hortumlarındaki bıyıkların amacını keşfetti. Ekip, Communications Biology dergisinde yer alan projelerinde fil hortumlarını ve bıyıklarını iki şekilde inceledi.

Fil hortumu, dünyadaki hayvanlar arasında en eşsiz uzantılardan biri olarak bilinir. Yaklaşık 150.000 kas birimi ile hem hassas hem de oldukça güçlü ve çok yönlüdür.

Filler, hortumlarını nefes almak için kullanmanın yanı sıra bir şeyleri kavramak, su emmek, suyu içmek için ağızlarına püskürtmek veya sineklerden kurtulmak için sırtlarına su püskürtmek için kullanırlar.

Hortumun gövde uzunluğu boyunca olan bıyıkların amacı hakkında çok az bilgi vardı. Bu yeni araştırmada uzman ekip, bunun cevabını bulmaya çalıştı.

Gövde ucu bıyığı sayısı ve yoğunluğu Afrika ve Asya filleri arasında farklılık gösterir. B Bir Asya filinin hortum ucunun önden görünümü/ D. Bir Asya filinin hortum ucunun yandan görünümü.

Çalışmanın ilk kısmı, hareket halindeki fil hortumlarının yakın çekim video kayıtlarının yapılmasını içeriyordu. Birkaç gönüllü fil, havuç veya elma gibi bir ödül almak için hortumlarını kutudaki bir delikten sokmaya teşvik edildi. Araştırmacılar daha sonra, gövdedeki bıyıkların ikramı kapmada oynadığı rolü görmek için filleri yakından izlediler.

Fillerdeki bıyıkların, diğer memelilerde olduğu gibi çalışmadığını fark edildi.

Çalışmalarının ikinci bölümünde ekip, ölmüş fillerin hortumlarını parçalara ayırdı. Bıyıkların diğer memelilerinkinden daha kalın ve silindirik olduğu bulundu. Ayrıca duyusal amaçlar için kullanılmalarına izin verecek foliküler sinirleri de yoktu.

Araştırma sonuçlandığında bıyıkların asıl amacının filin bir nesneyi sıkarken ne kadar basınç kullanması gerektiğini ölçmesine yardımcı olduğunu öğrendiler.

Bu durum fillerin kaldırdığı nesnelerin çeşitliliği göz önüne alındığında önemli bir özellik olarak görülmekte.

Derleyen: Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver