Matematik Dünyasını Şaşırtan Yeni Bir Geometrik Şekil İlgi Uyandırdı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
2 dk okuma süresi

İngiltere’nin kuzeyinden emekli bir matbaa teknisyeni olan David Smith, ilginç şekiller arama hobisinin peşinden giderken eşi benzeri olmayan bir şekille karşılaştı.

Bilim insanları tarafından değerlendirilme sürecinde olan geometrik şeklin, tekrar eden bir desen oluşturmadan herhangi büyüklükteki bir alana döşenebilen tek şekil olma özelliği taşıdığı düşünülüyor.

Smith, fötr şapkayı anımsattığı için “The hat (Şapka)” olarak adlandırdığı 13 kenarlı çokgeni geometrik şekil araştırmaları sırasında şans eseri bulduğunu söyleyerek buluşunu paylaştığı bilim insanlarının desen hakkında bilimsel bir makale yayımladıklarını belirtti.

Kanada’daki Waterloo Üniversitesinde bilgisayar bilimcisi olan Craig Kaplan, AFP’ye bu durumun “eğlenceli ve neredeyse gülünç bir hikâye; ama harika” olduğunu söyledi.

Matematik dünyasındaki birbirinden farklı deneyimli isimler de şaşkınlıklarını dile getirmekten çekinmedi. İlgili herkes, bu buluşun matematik eğitimi almamış biri tarafından başarılmasına şaşırdığını ifade etti.

Yaklaşık 60 yıldır çözülmesi imkânsız olan “einstein problemini” çözen şekilleri gösteren grafik.

Periyodik olmayan karoların sayısını 1970’lerde ikiye indiren 91 yaşındaki Nobel ödüllü matematikçi Roger Penrose, önümüzdeki ay Oxford Üniversitesinde düzenlenen iki günlük “Hatfest” etkinliğinde yeni şekilleri kutlayanlar arasında olacak.

Son olarak, konu hakkında keşfedilen yeni şeklin “doğadaki düzen ve düzenin doğası” hakkında daha derin bir anlayışa yol açmasını beklediklerini ifade eden matematikçiler, bilim tarihi için de çok önemli gelişmeler yaşanabileceğini vurgulayarak sözlerini noktaladı.

Derleyen: Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver