Sevimli evcil hayvanlar bize rahatlık, neşe ve yakınlık duygusu sağlayan yoldaşlarımız. Kaygıyı azaltmak, depresyonla mücadele etmek başta olmak üzere çok sayıda fiziksel ve zihinsel açıdan bize büyük artıları var. Buna istinaden hareket, hafıza sorunları veya alerjiler nedeniyle evcil hayvana sahip olamayanlar için robotik evcil hayvanlar umut verici bir çözüm sunuyor.
Popüler evcil hayvanlar gibi görünmek ve hareket etmek üzere tasarlanan robotik evcil hayvanlar, yetişkinler için refakatçi olarak ilgi gördü. “Tombot” veya “Joy for All” evcil hayvanları gibi bu gerçekçi robotlar yumuşak ve etkileşimli. Ayrıca bilişsel gerileme ve yalnızlıkla mücadeleye yardımcı olmak için özel olarak tasarlandı.
Araştırmalar, robotik hayvanların zihinsel sağlığı gerçek evcil hayvanlara benzer şekilde iyileştirebileceğini ve robotik evcil hayvanlarla etkileşimin demans hastalarında ruh halini, dikkati ve iletişim becerilerini iyileştirebileceğini gösteriyor. Ayrıca demans hastaları ve bakıcıları arasındaki stresi, kaygı düzeylerini ve ağrı kesici ilaç kullanımını azalttığı bulunuyor.
Robotik evcil hayvanların faydaları, demansı olan bireylerin ötesine uzanıyor. Yaşlı yetişkinlere refakat ve destek sağlayarak ruh hallerini hafifletebiliyor ve hastanede kaldıkları süre boyunca rahatlık sağlayabiliyor.
Gerçek evcil hayvanların aksine robotik evcil hayvanların beslenme, yürüme veya temizlik gerektirmemesi onları evcil hayvan sahipliğinin sorumluluklarını üstlenemeyen bireyler için daha uygun hale getiriyor.
Robotik evcil hayvanlar, gerçek evcil hayvanlara sahip olamayanlar için harika bir seçenek olsa da canlı hayvanlara bakabilen kişiler için tatmin edici olmayabilir.
Farklı ihtiyaçları karşılamak için birkaç önemli robotik evcil hayvan geliştirildi. Hasbro’nun Joy for All Companion evcil hayvanı, Alzheimer hastalığı olan bireyler için özel olarak tasarlanmış gerçekçi kedi ve köpek robotlar. Bu robotlar gerçek hayvanlar gibi davranıyor, ağızlarını açıyor, başlarını ve vücutlarını hareket ettiriyor, mırlıyor, miyavlıyor ve yıkanıyorlar. Tombot ise Jenny adında altın bir Labrador yavrusuna benzeyen gerçekçi bir robot arkadaşı yarattı. Jenny, dokunmaya tepki veriyor, komutları duyuyor, kuyruğunu sallıyor ve komut üzerine çeşitli eylemler gerçekleştirebiliyor. Jenny; demanslı bireylere, hastanedeki hastalara ve otistik çocuklara arkadaşlık ve destek sağlamak için özel olarak tasarlanmış.

Kabarık ve dokunması hoş bir robot olan PARO, “en iyileştirici robot” unvanını elinde tutuyor. Hastane ve bakımevlerindeki hastalarda rahatlama ve olumlu duygular uyandırıyor. PARO gerçek bir fok gibi tepki veriyor, patilerini hareket ettiriyor, başını çeviriyor ve inandırıcı fok sesleri çıkarıyor. Adını, selamlarını, övgülerini tanıyor ve çeşitli duygular sergileyebiliyor.

Sony’nin Aibo’su; video kamera, sensörler ve makine öğrenimi yetenekleriyle donatılmış, gelişmiş bir sosyal robot köpek yavrusu. Oyuncaklarla oynayabiliyor, sahipleriyle iletişim kurabiliyor ve çeşitli duygular sergileyebiliyor. AIBO, çevresine ve sahibinin tercihlerine uyum sağlayarak öğreniyor ve gelişiyor.

Philips Research, duygusal zekâ özelliklerine sahip 38 cm boyunda bir robot olan iCat’i geliştirdi. iCat, bir oyun arkadaşı veya TV asistanı olarak hareket edebiliyor, nesneleri ve yüzleri tanıyor, yüz ifadeleri oluşturuyor, cihazları kontrol ediyor, internete erişiyor, ışıklar ve sesle iletişim kurabiliyor.

Bu robotik evcil hayvanlar; anaokulları, hastaneler ve bakımevleri dâhil olmak üzere çeşitli ortamlarda iletişim ve terapi için giderek daha fazla kullanılıyor. Arkadaşlık sağlıyor, yalnızlığı azaltıyor, depresyon ve kaygının üstesinden gelmeye yardımcı oluyorlar.
Robotik evcil hayvanlar, canlı bir evcil hayvanla gerçek bağı tamamen değiştiremezken alerjiler, yer kısıtlamaları veya diğer sınırlamalar nedeniyle gerçek evcil hayvanlara sahip olamayanlar için uygun bir alternatif.
Robot biliminde ve yapay zekâda devam eden ilerlemelerle geleceğin robotik evcil hayvanları daha aktif insan robot etkileşimlerine girerek geleceğin yoldaşları olarak etkinliklerini daha da artırabilir.
Derleyen: Eliz Canyurt