Meta, ülkenin kanun koyucularının, Google’ın da dahil olduğu internet devlerini haber yayıncılarına içeriklerini barındırmaları için ödeme yapmaya zorlamak üzere tasarladığı yasayı kabul etmişti. Ardından şirket, Kanada’daki kullanıcılar için Facebook ve Instagram’daki haber içeriğine erişimi kaldıracağını açıkladı.
Çevrim İçi Haberler Yasası, perşembe günü senato üst meclisi tarafından onaylandı ve yakında resmî olarak kabul edilmesi planlanıyor. Bu yasa, internet çağında büyük ölçüde azalan reklam gelirleriyle mücadele eden haber kuruluşlarına destek sağlamayı amaçlıyor.
Meta, Kanada’daki kullanıcılar için platformundaki haber içeriğinin kademeli olarak birkaç ay içinde kaldırılacağını belirtti.
Kanun koyucuların yeni yasaya onay vermesinden kısa bir süre sonra Meta, “Çevrim İçi Haber Yasası yürürlüğe girmeden önce Kanada’daki tüm kullanıcılar için Facebook ve Instagram’da haberlere erişimin sona ereceğini teyit ediyoruz. Bill C-18’e uyum sağlamak amacıyla haber yayıncıları ve yayıncılar da dâhil olmak üzere haber kuruluşlarının içeriklerinin artık Kanada’daki platformlarımıza erişen kişilere sunulmayacağını defalarca paylaştık.” açıklamasında bulundu.
Reuters’in haberine göre, Google daha önce Kanada’nın yasasının çok sert olduğundan şikâyet etmiş ve bunu hafifletmek için değişiklik yapılmasını önermişti. Ancak Kanada Federal Hükûmeti bu fikri reddetti. Başbakan Justin Trudeau, Meta ve Google’ı mevzuata karşı yürüttükleri kampanyada “zorbalık taktikleri” uygulamakla suçladı.
Perşembe günkü gelişmeye yanıt veren bir Google sözcüsü, “İleriye giden bir yolda hükûmetle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Kanada, bu tür bir eylemde bulunan tek ülke değil. Meta ve Google Avustralya’da benzer hamlelerle karşı karşıya kalırken, California ve Yeni Zelanda da yerel haber kuruluşlarını desteklemek için benzer yasaları değerlendiriyor. Avustralya’da, hükûmetle yapılan görüşmelerin ardından değişiklikler yapmayı kabul eden Facebook, haber içeriğini yeniden yayımlamıştı.
California’da devam eden benzer bir davada Meta, yasanın geçmesi halinde “California yayıncılarına yardım bahanesi altında öncelikle büyük, eyalet dışı medya şirketlerine fayda sağlayan bir kaynak havuzuna ödeme yapmak yerine Facebook ve Instagram’dan haberleri kaldırmak zorunda kalacağını” söyledi. Ancak hayatta kalan haber kuruluşları, özellikle de yerel bölgelere hizmet verenler, teknoloji devlerinin reklam gelirlerinin büyük bir kısmını topladığı ve günümüzde ayakta kalabilmek için bu gelire ihtiyaç duyduklarında ısrar ediyorlar.
Derleyen: Ayça Ayaz