ABD’deki Cedars-Sinai Tıp Merkezi ve Ohio Eyalet Üniversitesinden fareler kullanılarak yapılan yeni bir araştırmaya göre Y kromozomu eksik olan kanserli mesane hücreleri bağışıklık sistemimizden kaçmak için daha hazırlıklı.
Keşif, neden bu kadar çok spesifik kanser vakasının erkek cinsiyet kromozomuna sahip olmayan hücreler içerdiğini ve potansiyel olarak erkeklerin neden istatistiksel olarak kansere daha yatkın olduğunu açıklamanın bir yolunu gösteriyor.
Y kromozomunun biz yaşlandıkça kaybolma alışkanlığı bulunur ve genetik kütüphanemizin geri kalanı kopyalanıp yeni bir hücreye aktarılırken Y kromozomu geride kalır.
Genel sağlık söz konusu olduğunda bu dizilerdeki bir şeyin bir fark yaratması gerektiği açık bir durum. Örneğin, kan hücresi üreten dokulardaki kromozomun kaybedilmesi kalp fonksiyonu için kötü bir haberken mesane kanserinin yüzde 10 ila 40’ı Y kromozomu olmayan hücreler de içerir.
Ürolog Dan Theodorescu, fare modellerinde mesane kanseri araştırılmasında bilim insanlarından oluşan bir ekibe liderlik etti ve sonuçları, insan mesane kanserlerinden alınan hücrelerin analiziyle doğruladı.
Y kromozomu olmayan kanser hücreleri, neredeyse iki katı oranında büyüyerek çok daha agresif hale gelince farelerde ayrım çok daha belirgin hale geldi.
ABD’deki Teksas Üniversitesinden araştırmacılar tarafından yakın zamanda yayımlanan bir başka araştırmada farelerde kanserde cinsiyet farklılıklarını değerlendirdi ve insanlar arasında ölçülenlere benzer farklılıklar buldu.
Bilinen bir mutasyonun analizi, tümörlere destek vermekten birincil derecede sorumlu olan Y kromozomu üzerindeki bir geni düzenlediğini buldu. Bu Y kromozomu geninin, mesane kanserinde koruyucu olarak tanımlanan spesifik genlerden biri olan KDM5D olduğu bulundu.
Y kromozomunun evrimsel bir moda olarak çıkış yolunda olabileceğini öne süren çalışmalarla kutlama mı yapmalıyız yoksa ağıt mı yakmalıyız bilmek biraz zor gözüküyor.
Derleyen: Ceren Korkmaz