Mühendisler, insanların videolarını izleyerek yeni beceriler öğrenebilen robotlar yaptılar. Carnegie Mellon Üniversitesinden (CMU) bir ekip, robotların video izledikten sonra çekmeceleri açmak ve bıçakları almak gibi ev işlerini yapmalarını sağlayan bir model geliştirdi.
Görsel-Robotik Köprü (VRB) yöntemi, insan gözetimi gerektirmiyor ve yeni becerilerin sadece 25 dakika içinde öğrenilmesini sağlayabiliyor.
CMU’nun Robotik Enstitüsünde yardımcı doçent olan Deepak Pathak, “Robot, video izleyerek insanların farklı nesnelerle nerede ve nasıl etkileşime girdiğini öğrenebilir. Bu bilgiden yola çıkarak iki robotun çeşitli ortamlarda benzer görevleri tamamlamasını sağlayan bir model geliştirebiliriz.” dedi.
VRB modeli, robotun bir videoda gösterilen eylemleri nasıl gerçekleştireceğini öğrenmesini sağlıyor. Bunu, bir çekmecenin kulpu veya bir bıçağın temas noktalarını tanımlayarak yapıyor ve görevi tamamlamak için nasıl bir hamlede bulunması gerektiğini algılıyor.
CMU’da robotik alanında doktora öğrencisi olan Shikhar Bahl, “Robotları kampüste gezdirip her türlü görevi gerçekleştirebildik. Robotlar, çevrelerindeki dünyayı merakla keşfetmek için bu modeli kullanabilirler. Bu çalışma, robotların internetten ve YouTube videolarından öğrenmelerini sağlayabilir.” dedi.
Araştırmaya katılan robotlar, 200 saatlik gerçek dünya testlerinde 12 yeni görevi başarıyla öğrendi. Araştırmacılar, şimdi robotların çok adımlı görevleri yerine getirmesine izin vermek için VRB sistemini geliştirmeyi planlıyorlar.
Araştırma, bu ay Vancouver, Kanada’da düzenlenen Vision and Pattern Recognition Konferansında sunulacak olan “Robot biliminin çok yönlü bir temsili olarak insan videolarından elde edilen olanaklar” başlıklı bir makalede detaylandırıldı.
Derleyen: Merve Nur Sözen