- Araştırmacılar, yaşlanan hücreleri ortadan kaldırarak yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıklarla mücadele eden senolitik ilaçlar için yapay zekâdan yararlandı.
- Yeni senolitiklerin keşfini hızlandırmak için araştırmacılar, bilinen senolitikleri ve senolitik olmayanları kullanarak yapay zekâ modellerini eğitti.
- Üç aday senolitik, şu anda insan akciğer dokusu üzerinde test ediliyor ve sonuçların iki yıl içinde bildirilmesi bekleniyor.
Bir araştırma ekibi, yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıklarla mücadele etmek için yaşlanan hücreleri hedef alan potansiyel senolitik ilaçları belirlemek için yapay zekâyı kullandı. Yeni senolitiklerin keşfini hızlandırmak için araştırmacılar, bilinen senolitikleri ve senolitik olmayanları kullanarak yapay zekâ modellerini eğitti. Bu modeller, daha sonra bilinmeyen moleküllerin potansiyel senolitik özelliklerini tahmin etmek için kullanıldı.
4.340 molekülü değerlendirmek için en iyi performansı gösteren yapay zekâ modeli seçildi. Yapay zekâ, sadece beş dakika içinde yüksek puanlara sahip 21 molekülden oluşan bir liste oluşturdu ve bunların senolitik olarak potansiyellerini gösterdi. Aynı moleküllerin geleneksel laboratuvar testi, haftalar alacak ve önemli maliyetlere yol açacaktı. Sonraki deneyler, sağlıklı hücreleri korurken yaşlanan hücreleri etkili bir şekilde ortadan kaldıran üç bileşik (periplocin, oleandrin ve ginkgetin) tanımladı. Daha fazla araştırma, oleandrinin mevcut senolitiklerden daha iyi performans gösterdiğini ortaya çıkardı.
Bu araştırmadaki veri bilimcileri, kimyagerler ve biyologlar arasındaki disiplinlerarası iş birliği, onun muazzam potansiyelini gösteriyor. Yapay zekâ modelleri, yüksek kaliteli veriler sağladığında tıbbi ihtiyaçlar için tedavilerin keşfedilmesini hızlandırabilir.
Üç aday senolitik, şu anda insan akciğer dokusu üzerinde test ediliyor ve sonuçların iki yıl içinde bildirilmesi bekleniyor. Bu yenilikçi yaklaşım, ilaç keşfinde devrim yaratma, yaşlanan hücrelerle ilişkili hastalıklara yönelik anlayışımızı geliştirme ve tedavilerini iyileştirme gücüne sahip.
Derleyen: Merve Nur Sözen