- Oppenheimer filmi, teknolojik bir yeniliği gerçekleştirdikten sonra bunun olası sonuçlarını düşünmediği için pişmanlık duyan bir adamın hikâyesini anlatıyor.
- Filmin yönetmeni Christopher Nolan, Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketlerini filmin dikkat çektiği konu özelinde uyardı.
- Yönetmen, teknoloji şirketlerinin kullanıcılara sunduğu yeniliklerin sonuçlarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti.
J. Robert Oppenheimer, Hiroşima’nın bombalandığını öğrendiği dönemde, atom bombasının yaratılmasındaki konumu hakkında pişmanlık duydu. Başkan Harry S. Truman’la görüştüğünde Oppenheimer ağladı ve pişmanlığını dile getirdi. Truman, Oppenheimer’a ‘‘ağlayan bebek’’ dedi ve onu görmek istemedi. Bu hikâyeyi anlatan ve 21 Temmuz’da vizyonda olacak filmin yönetmeni Christopher Nolan, filmin Silikon Vadisi’ndeki teknoloji şirketleri için uyarıcı olacağını belirtiyor.
The Whitby Hotel’de yapılan Oppenheimer’ın gösterimi sonrasında ünlü yönetmen Nolan, bilim insanları ve filmin esinlenildiği American Prometheus kitabının yazarlarından olan Kai Bird ile film hakkın konuşmak için bir panelde bir araya geldi.
Nolan’a göre teknoloji şirketleri, hesap verebilir olmalı
Meet the Press’in moderatörü olan Chuck Todd, ünlü yönetmen Nolan’a Silikon Vadisi’nin filmden ne sonuç çıkarması gerektiğini sordu. Nolan ise “Sanırım onlardan dikkat etmelerini isteyeceğim hesap, verilebilirlik.” dedi ve ekledi: “Teknolojik yenilik yaptığınızda hesap verebilirlikten emin olmalısınız.” Nolan, son yıllarda algoritma gibi süslü kelimelerin anlamlı veya matematiksel olarak ne anlama geldiğini bilmeyen şirketlerin yükselişte olduğunun da altını çizdi.
Yönetmen, yapay zekânın özellikle savunma endüstrisinde de kullanılmasının, nükleer silahlar üstünde etkisi olacağını söylüyor. Yapay zekâyı programlayan, kullanan, yöneten vb. kişilerin bu alandan sorumlu tutulması gerektiği belirtiliyor. Bu yapılmadığı takdirde insanların kaderinin yapay zekânın elinde olduğunun altı çiziliyor.
Nolan, bütün bunlardan bahsederken şirket ismi vermedi fakat Google, Meta ve Netflix gibi şirketler algoritmalara bağımlı ve bunlar aracılığıyla izleyici kazanıyor. Bu bağımlılığın beklenmeyen sonuçlarının da olduğu belirtiliyor. Yönetmen, en dikkat çeken olayın ise Meta’nın Myanmar’daki soykırıma karışması olduğunu söylüyor.
Vizyona girecek film uyarı niteliği taşıyor
Nolan, yapay zekâyla ilgili çalışmalar yapanların ve bilim insanlarının sorumluluklarının anlaşılması için Oppenheimer filminin hikâyesine bakılması gerektiğini söylüyor. Filmin uyarı niteliği taşıdığını belirten Nolan, filmle yapay zekâ teknolojileri arasında benzerlik olduğunun altını çizdi.
Derleyen: Sarper Kaçar