- Cardiff Üniversitesindeki bilim insanları tarafından renkli plastiklerin geri dönüştürülmesi için yeni bir yöntem geliştirildi.
- Çalışmada, “depolimerizasyon” adı verilen kimyasal bir işlem kullanıldı.
Plastiğin ana bileşeni olan renkli polimerleri orijinal bileşenlerine ayıran işlemin, karada ve okyanuslarda kirliliği azaltan dairesel bir plastik geri dönüşüm ekonomisine yol açabileceği öne sürüldü.
İçecek şişelerinde, gıda ambalajlarında, giysilerde ve elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılan renkli plastikler, eritilip yeni ürünlere dönüştürülebilir ancak mevcut geri dönüşüm süreçlerinde katkı maddeleri veya renklendiriciler çıkarılamıyor.
Araştırma ekibi, geri dönüştürülmüş plastiğin orijinal malzemeden daha düşük kalitede olduğu bu geri dönüşüm yönteminden kaçınmak için “depolimerizasyon” adı verilen kimyasal bir işlem kullandı.
Cardiff Üniversitesi İnorganik Kimya Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr.Ben Ward, “Mevcut geri dönüşüm ekonomimiz, plastiklerin ve polimerlerin yalnızca sınırlı sayıda geri dönüştürülmesine izin veriyor. Ardından bunlar ya çöp sahasına gidiyor ya da yakılıyor. Çalışmamızda renkli polimerleri çözerek, monomerlerini izole ederek ve onları yeniden saf, beyaz polimerler hâline getirerek ele aldık.” dedi.
Bazı malzemelerle aynı özellikleri korurken plastiğe renk vermek için bir reaktöre başka monomerler eklendi. Ekip, depolimerizasyon adı verilen kimyasal bir süreçle ürünlerini orijinal monomerlere geri döndürerek bozabildi.
Depolimerizasyon işlemi sırasında renklerin giderilebileceğinin yanı sıra plastiğin geri dönüştürülebilir ve daha sürdürülebilir hâle getirilebileceği keşfedildi.
Ekip, şu anda süreci daha da iyileştirmek, daha uygun maliyetli hâle getirmek ve bu yeni polimerlerin gerçek ürünlerde kullanılmak üzere işlenebilmesini sağlamak için çalışıyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen