- Yeni bir yapay zekâ algoritması, Dünya’nın yakınından geçmesi muhtemel tehlikeli bir asteroidi ilk kez tespit etti.
- Şili’deki Vera Rubin Gözlemevi için geliştirilen HelioLinc3D, Dünya’nın yakınından geçecek bir asteroiti tespit ettikten sonra potansiyelini ortaya koydu.
2022 SF289 olarak adlandırılan ve yaklaşık 600 fit büyüklüğündeki asteroit, Dünya’ya 140.000 mil kadar yaklaşacak, bu da Ay’a olan mesafenin yaklaşık yarısı. Bu asteroitin nispeten küçük olması, algoritmik keşfi daha da emsalsiz kılıyor. Çünkü nispeten küçük asteroitleri tespit etmek, hem daha zor hem de Dünya’ya çarptıkları takdirde tüm şehirleri hatta ülkeleri yok edebilirler.
İyi haber şu ki, bu asteroitin yakın zamanda gezegenimize çarpma ihtimali yok. Ancak NASA’nın finanse ettiği Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) sistemini yöneten insanların gözden kaçırması üzerine yapay zekânın onu bulabilmesi, kesinlikle büyük bir olay. Özellikle de Rubin Gözlemevi’nin henüz tüm potansiyelini ortaya koymadığı düşünüldüğünde.
Gözlemevinin dev aynası ve kamerası, yakında neredeyse tüm gece gökyüzünün görüntülerini yakalayabilecek ve bunu her üç gecede bir yapacak. Bu da incelenmesi gereken muazzam miktarda veri demek. Buna bağlı olarak HelioLinc3D gibi programların algoritmik yardımı olmadan, devasa bir insan ekibinin her şeyi yakalaması pek mümkün değil. Ayrıca geleneksel teleskoplar, asteroitleri kesin olarak tespit etmek için gece başına dört görüntüye ihtiyaç duyarken Rubin ve HelioLinc3D sadece iki görüntüye ihtiyaç duyuyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu