DNA Düzenlemesi ile Çelikten Güçlü Bir Malzeme Yapıldı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Merve Nur Sözen
3 dk okuma süresi
  • Araştırmacılar DNA ve camın birleşiminden oluşan, cam nanolattis isimli, çelikten daha güçlü ve hafif bir malzeme üretti.
  • Bu yapı, çelikten dört kat daha güçlü ve beş kat daha düşük yoğunluğa sahip.
  • Araştırmacılar, bu teknolojinin daha güçlü seramiklerle de kullanılabileceğini düşünüyor.

DNA ve camın alışılmadık bir şekilde birleştirilmesiyle araştırmacılar, şu an için pratik olmasa da çelikten hem daha güçlü hem de daha hafif olduğunu söyledikleri etkileyici bir malzeme sentezlediler.

Connecticut Üniversitesi’nden bir malzeme bilimci ve çalışmanın ortak yazarlarından Seok-Woo Lee, “Yoğunluğuna göre bu malzeme dünyadaki en güçlü materyaldir.” diyor

Bu olağanüstü güçlü yapı, cam nanolattis yapısı olarak biliniyor ve Lee, bulguların gelecekte benzer bir mimari kullanarak daha da güçlü malzemelere zemin hazırlayacağına inanıyor.

Güçlü ve hafif bir malzeme yaratmak için bilim insanlarının sınırları zorlaması gerekmekte. Çelik, demiri karbonla birleştirerek kabaca aynı ağırlıkta daha da güçlü bir metal yaratmasıyla kayda değer bir gelişme. Peki ya çok daha hafif bir şey istiyorsanız?

cam nanolattis, çelikten daha güçlü DNA destekli cam

Araştırmacılar, kimyasal bir iskelet oluşturmak için kendi kendine bir araya gelen DNA’yı kullanan son teknoloji bir teknikten yararlandı. Daha sonra bu DNA mimarisini sadece yüzlerce atom kalınlığında, yani fark edilemeyecek kadar ince ve cam benzeri bir malzeme tabakasıyla kapladı. Bu sayede cam nanolattis elde edildi.

Cam gibi kırılgan bir malzemeyi böyle bir amaç için kullanmak mantıksız görünebilir. Ancak araştırmacılar camın kolayca kırılmasının temel nedeninin çatlaklar gibi yapısal kusurlar olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, DNA iskeletini küçük bir ölçekte kullanarak bu kusurları neredeyse ortadan kaldırabiliyor. Bu da sonuçta hem dikkate değer derecede güçlü hem de sağlam olan bir cam nanolattis örgü yapısı oluşturur. Bu yapının çelikten dört kat daha güçlü ve yoğunluğu beş kat daha düşük olduğu iddia ediliyor.

Columbia Üniversitesi’nde nanomalzeme bilimcisi olan ve cam nanolattis araştırması üzerinde çalışan Oleg Gang yaptığı açıklamada, “DNA kullanarak tasarlanmış 3D çerçeve nanomalzemeler oluşturma ve bunları mineralize etme yeteneği, mekanik özelliklerin mühendisliği için muazzam fırsatlar sunuyor. Ancak bunu bir teknoloji olarak kullanabilmemiz için daha çok araştırma yapılması gerekiyor.” diyor.

Takımın yapılacaklar listesindeki bir sonraki adım, yeni geliştirdikleri DNA mimarisini kullanarak aynı başarıyı daha güçlü seramikler kullanarak oluşturmak olacak.

Derleyen: Merve Nur Sözen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
En son teknoloji haberlerinden haberdar olmaktan ve teknoloji ile toplum arasındaki kesişimi keşfetmekten keyif alıyor. Dijital ve teknolojik her şeye olan tutkusu onu, ürün geliştirme ve dijital pazarlama gibi çeşitli rollerde çalışmaya yöneltti. Dijitaliyidir için Merve Nur'un sloganı "Dijital içimizdeki gücü keşfetmemizi sağladığı için iyidir."
Yorum bırak, puan ver