- Bilim insanları, Eski Mısırlılar tarafından kullanılan eski mumyalama sıvısının kokusunu başarılı bir şekilde yeniden yarattı.
- Senetnay’ın karaciğer ve akciğer örneklerinden elde edilen yeniden yaratılmış koku, bakteriyel koruma sağlayan tatlı balmumu, vanilya benzeri kokular ve çam benzeri aromaları bir araya getiriyor.
- Bu araştırma ile Mısır mumyalamasının gelişmiş teknikleri sergileniyor.
Bilim insanları, Eski Mısırlıların bir mumyayı korumak için kullandıkları eski mumyalama sıvısının kokusunu başarıyla yeniden yaratarak yaklaşık 3.500 yıl önceki uygulamalara ışık tuttu.
Senetnay’in karaciğer ve akciğer örneklerinden yeniden oluşturulan mumyalama işlemi; bakteriyel koruma için balmumunun tatlı notalarını, bitkisel maddelerden vanilya benzeri kokuları ve ağaç reçinelerinden gelen çam benzeri aromaları içeren karmaşık bir kokuyu ortaya çıkarıyor. Ayrıca organları nemden ve böceklerden korumak için asfalt kullanılması nedeniyle yeni yapılmış bir yolun kokusuna benzer daha az hoş bir koku içeriyor.

Bu araştırma, yalnızca Eski Mısır mumyalama tekniklerinin karmaşıklığını vurgulamakla kalmıyor; aynı zamanda Mısır’ın daha önce inanıldığından çok daha önce uluslararası ticarete dahil olabileceğini de öne sürüyor. Mumyalama sıvısında dammar reçinesinin varlığı, daha önce düşünülenden yaklaşık bin yıl önce Güneydoğu Asya ile potansiyel ticaret bağlantılarına işaret ediyor.
Söz konusu çalışmayı Max Planck Jeoantropoloji Enstitüsünden Barbara Huber, yönetti. Huber, bu antik kokunun yeniden yaratılmasının geçmişin benzersiz bir duyusal deneyimini sunduğunu vurguladı. Bununla birlikte kokunun Danimarka’daki Moesgaard Müzesi’nde sunulacağını ve ziyaretçilere Mısır mumyalama dünyasına dalma fırsatı vereceğini belirtti.
Mumyalama sıvısının Pistacia ağacından elde edilen reçine de dahil olmak üzere altı karmaşık bileşeni, genellikle firavunlar ve soylular için ayrılmış bir nekropol olan Krallar Vadisi’ne gömülen Senetnay’in olağanüstü statüsünü de vurguluyor. Bu sonsuzluğun kokusu; Eski Mısır’daki cenaze törenlerinin kültürel, tarihi ve manevi önemini özetliyor.
Derleyen: Eliz Canyurt