- İnsansı robotlarda kadın özelliklerinin yaygınlığı, bu tasarım tercihlerinin ardındaki cinsiyet stereotipleri ve motivasyonlar hakkında soruları gündeme getiriyor.
- Kadınların teknoloji ve sanatta yeterince temsil edilmemesi nedeniyle kadın seslerinin ve görünümlerinin sıklıkla tercih edildiğinin altı çiziliyor.
- Robotların cinselleştirilmesinin ve yapay zeka avatarlarıyla ilişkilerin normalleştirilmesinin olası sonuçlarına ilişkin endişeler artıyor.
Birleşmiş Milletler Yapay Zeka Konferansı, küresel sorunlara çözüm olarak yapay zekayı tanıtan bir etkinlik olarak Cenevre’de düzenlendi. Bu konferansta birçok kadın görünümlü robota yer verildi ve bu tasarım trendinin arkasındaki motivasyonları sorgulayan sorular gündemi oluşturdu.
Bir argüman, kadın seslerinin ve görünüşlerinin tercih edildiğini çünkü kadın seslerinin teknoloji ve sanatta yeterince temsil edilmediğini ve bunun amacının da yeterince temsil edilmeyen grupları güçlendirmek olduğunu öne sürüyor. Ayrıca araştırmalar, hem erkeklerin hem de kadınların, kadın sesini tercih etme eğiliminde olduğunu ancak bu tercihin kadınlar arasında daha belirgin olabileceğini gösteriyor.
İnsansı robotların tarihsel evrimi; teknolojinin kişisel alanlara izinsiz girmesine ilişkin endişelerden kaynaklanan, çocuksu tasarımlardan daha kadınsı tasarımlara doğru bir geçişi yansıtıyor. Bazıları bu değişimin tasarımcıların heteroseksüel erkek bakış açılarından kaynaklanabileceğini öne sürüyor.
Aynı zamanda robotların cinselleştirilmesine ve yapay zekâ avatarları ile ilişkilerin normalleştirilmesinin potansiyel etkilerine de değiniliyor. Eleştirmenler, bu etkileşimlerin ego merkezli doğasına ve narsizmi besleme riskine karşı uyarıyor.
Ancak gerçekçi insansı robotların yüksek maliyeti, yaygın kullanımlarını sınırlayabilir ve bu da onları yalnızca ayrıcalıklı bir azınlık için erişilebilir hale getirebilir.
Derleyen: Eliz Canyurt