- Gökbilimcilerden oluşan bir ekip, 150 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve bir grup yıldızdan oluşan Hyades kümesini analiz edip modelledi.
- Modelleme sonucu, Hyades kümserinde iki ya da üç yıldız kütleli kara deliğin saklanıyor olabileceğini keşfedildi.
Galaksimizde sadece 20 civarında yıldız kütleli kara delik olduğunu biliyoruz ve Dünya’ya en yakın aday, yaklaşık 1,565 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Ancak yeni bir çalışma, kara deliklerin bildiğimizden çok daha yakın, hatta kozmik kapımızın eşiğinde olabileceklerini öne sürüyor.
İtalya’daki Padua Üniversitesinden astrofizikçi Stefano Torniamenti, “Simülasyonlarımız Hyades’in kütlesini ve boyutunu yalnızca bugün (ya da yakın zamana kadar) kümenin merkezinde bazı kara delikler mevcutsa eş zamanlı olarak eşleştirebilir.” diyor.
Gece Boğa takımyıldızında çıplak gözle görülebilen Hyades; açık küme olarak bilinen, aynı özellikleri paylaşan ve yer çekimine bağlı bir küme hâlinde uzayda birlikte hareket eden bir grup yıldızdan oluşur.
Hyades’in yaklaşık 625 milyon yaşında olduğu düşünülüyor ve merkezden en uzakta olanların kopmaya başladığı, merkezdekilerin ise en yoğun şekilde gruplandığı yüzlerce yıldız içeriyor.
Gökbilimciler burada, yıldız kümelerinin kalbinde, bu etkileşimlerin nihai ürünleri olan kara deliklerin bulunabileceğini tahmin ediyor.
Torniamenti ve meslektaşları, Hyades’teki araştırmalarını dolaylı bir şekilde yürüttüler. Samanyolu’ndaki yıldızların üç boyutlu konumlarını ve hızlarını haritalayan bir uydu olan Gaia’dan gelen verileri kullanarak kümenin kütlesini ve yıldız hareketlerini modellediler. Daha sonra, bu gözlemleri yeniden üretmek için simülasyonlar gerçekleştirdiler.
Bu kara delikler ya hâlâ kümede bulunuyorlar ya da 150 milyon yıldan daha kısa bir süre önce fırlatılmışlar; yani şu anda kümenin eteklerinde geziniyor olmalılar.
Araştırmacılar, kara deliklerin kendilerinin kesin konumlarını belirleyemediler. Ancak bu bulgunun, Hyades’in Güneş sistemine en yakın aday kara delikleri içerdiğini ve bir önceki adaydan 10 kat daha yakın olduğunu güçlü bir şekilde gösterdiğini söylüyorlar.
Barcelona Üniversitesinden astrofizikçi Mark Gieles, “Bu gözlem, kara deliklerin varlığının yıldız kümelerinin evrimini nasıl etkilediğini ve yıldız kümelerinin yer çekimsel dalga kaynaklarına nasıl katkıda bulunduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.” diyor.
Derleyen: Görkem Süner