- NASA’nın Parker Solar Probe’u, insan eliyle yapılmış en hızlı nesne olarak kendi rekorunu 3 yıl aradan sonra yeniden kırdı.
- Parker Solar Probe, Güneş’in etrafındaki 17. yolculuğunda saatte yaklaşık 635.266 km hızla yol aldı. Bu, sondayı tarihteki en hızlı insan yapımı nesne haline getirdi.
NASA’nın Parker Solar Probe’u, Güneş’e şimdiye kadar herhangi bir uzay aracının ulaştığından daha çok yaklaşmaya devam ediyor ve bu süreçte yeni hız rekorunu kırıyor. Uzay ajansından yapılan son durum güncellemesine göre Parker Solar Probe, saatte 635.266 kilometre gibi şaşırtıcı bir hızla insan eliyle yapılmış en hızlı nesne olarak kendi rekorunu sadece 3 yıl arayla yeniden kırdı.
Varsayımsal olarak bu hızlarda bir uçağın, gezegenimizin çevresini bir saat içinde yaklaşık 15 kez dolaşması ya da New York’tan Los Angeles’a 20 saniyenin biraz üzerinde bir sürede ulaşması mümkün.
Parker Solar Probe, Güneş’in etrafındaki 17. yolculuğunda saatte yaklaşık 635.266 km hızla yol aldı. Bu, sondayı tarihteki en hızlı insan yapımı nesne haline getirdi.
Bu sadece rekor bir hız değil, aynı zamanda Güneş’e rekor bir yakınlık. Son geçiş, Güneş’in plazma yüzeyinden sadece 4,51 milyon mil uzakta gerçekleşmişti. Güneş’in 1,4 milyon kilometreden biraz daha geniş olduğu düşünülürse bu, yanan bir kamp ateşinden birkaç adım uzakta durmaya benziyor.
Parker Solar Probe’un bu başarıları yapay itici güç olmadan gerçekleştirdiğini belirtmek gerek. İlk fırlatılışının ardından, sonda Güneş’in etrafında hassas bir şekilde planlanmış bir yörüngeyi takip ediyor. Güneş’in çekim gücünün etkisi altında giderek daha da yakınlaşarak, giderek artan hızlarda içe doğru spiral çiziyor. 2025 yılına gelindiğinde, ışık hızının yaklaşık %0,064’üne karşılık gelen yaklaşık saatte 690.000 km hızla ilerliyor olacak.
24. ve son yörüngesinde, Parker Probe’un Güneş’e “dalacak” kadar yaklaşması bekleniyor. Önümüzde yedi tur daha varken bu rekorların tekrar kırılacağını görebiliriz.
Derleyen: Serap Atabey