- Cambridge Üniversitesinin araştırmacıları, telefon bataryalarının ömrünü uzatacak bir mikroçip üzerinde çalışıyor.
- Araştırmacıların ürettiği Vaire isimli mikroçip, silikon yapısı sayesinde enerji gerektirmeyen bir tasarıma sahip.
- Geliştirilmekte olan mikroçip, iddialara göre yakın gelecekte telefonunuzu tek şarjla 1 ay boyunca kullanabilmenizi sağlayacak.
Birçoğumuz akıllı telefonlarımızı her gün hatta günde iki kere şarj etmek zorunda kalıyoruz. Sabah şarjdan aldığınız cihazınız gün içerisinde sizi yarı yolda bırakabiliyor.
Eğer siz de telefonunuzun sürekli olarak şarjının bitmesinden şikayetçiyseniz, bu haber size iyi gelecek. Son yapılan çalışmalar, yakın bir gelecekte şimdiki bataryalardan onlarca kat daha güçlü bataryaların üretilebileceğini gözler önüne serdi.
İngiltere’de akıllı telefonların yalnızca ayda 1, yılda 12 kez şarj edilmesini gerektirecek kadar verimli çalışabilen Vaire isimli bir mikroçip üzerinde çalışılıyor. Akıllı telefonların pil ömrünü artırabilecek bu mikroçip, Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılardan oluşan bir ekibin buluşu.
Cambridge ekibinin çalışması olan Vaire, İngiltere’yi sektörde ön plana çıkarmak için yürütülen girişimlerden biri olarak öne çıkıyor. Vaire mikroçipin sırrı, çalışması neredeyse sıfır enerji gerektiren bir silikon çip işlemci tasarımında.
Şimdilik halka açık çok az bilgi olmasına rağmen projeyi yürüten SiliconCatalyst.UK yöneticisi Sean Redmond şunları söyledi: “Eğer gerçekten bu inanılmaz iddiayı yerine getirebilirlerse, bu bir gün değil bir ay tek şarjla çalışacak bir cep telefonuna sahip olacağınız anlamına gelir. Bugün dünyada hiç kimse bunu yarı iletken çiple gerçeğe dönüştüremedi; eğer bunu yapabilecek biri varsa, o da Cambridge’deki bu takım olacaktır.”
Derleyen: Ömer Kağan Selen