- Yeni bir araştırma çalışmasına göre milyarlarca yıl önce evreni yaratan iki Büyük Patlama olmuş olabilir.
- Bir grup bilim insanına göre ilk Büyük Patlama’dan sonra evreni gizemli karanlık maddeyle dolduran başka bir dönüştürücü olay meydana geldi.
Kozmologlar, milyarlarca yıl önce gerçekleşen Büyük Patlama yerine, evrendeki karanlık maddenin büyük bolluğunu açıklayabilecek ikinci bir dönüştürücü olayın meydana gelebileceğinden şüphelenmeye başladı. Karanlık madde, maddenin ışıkla veya elektromanyetik alanlarla hiçbir şekilde etkileşime girmeyen varsayımsal biçimi olarak tanımlanır. Ayrıca bilinen evrenin kabaca yüzde 27’sini oluşturduğuna inanılıyor.
Gök bilimciler, uzun süredir gök ada kümelerinin neden mevcut Standart Fizik Modelimizin açıklayamayacağı şekillerde hareket ettiğini anlamaya çalışıyor. Matematiğin işe yaraması için baskın açıklama, orada göremediğimiz bir sürü şeyin olduğu. Ancak tüm çabalara rağmen bu konu doğrudan gözlemlenemiyor. Şimdi bazı araştırmacılar, ikinci bir büyük patlamanın, bu egzotik maddeyi var edip etmediğini merak ediyor.
Austin’deki Texas Üniversitesinden fizik profesörü Katherine Freese, “İnsanlar, her zaman her şeyin tek bir büyük patlamayla aynı anda yaratıldığını varsayarlar ama gerçekte kim bilebilir?” diyor. Henüz hakemli değerlendirmeden geçmemiş bir makalede Freese ve meslektaşları, “Karanlık Büyük Patlama”nın, evren bir Ay’dan daha küçükken meydana gelmiş olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, olayın tek bir proton kütlesinin 10 trilyon katı büyüklüğünde parçacıklar olan “darkzillalar” dahil olmak üzere, birkaç farklı türde karanlık madde oluşturmuş olabileceğini öne sürüyor. Bu parçacıklar, gök bilimcilerin onlarca yıldır Standart Fizik Modeli dışında kalan gizemli kuvvetleri açıklamak için öne sürdüğü “zayıf etkileşimli büyük parçacıklar” (WIMP’ler) olarak adlandırılan, önde gelen karanlık madde adaylarından birine benzemiyor.
Çalışmalar, astronomi camiasında daha büyük bir değişimin parçası olabilir. Kozmologlar, evreni yaratan tek bir büyük olay yerine, evrenin birkaç fazdan geçip maddeden karanlık maddeye kadar her şeyi yavaş yavaş var edip etmediğini merak ediyor.
Bilim insanları, Pulsar adı verilen yüksek derecede manyetize nötron yıldızları tarafından gönderilen sinyallerdeki bozuklukları ölçerek evrenin ilk günlerine dair fikir edinme umuduyla bu yer çekimsel dalgaların veya uzay-zamandaki dalgalanmaların kökenini belirlemeye çalışıyor. Belki o zaman karanlık maddenin varlığını çevreleyen gizemi çözmeye bir adım daha yaklaşabiliriz.
Derleyen: Damla Şayan