- Gök bilimciler, Dünya’dan 100 ışık yılı uzaklıkta, milyarlarca yıldır değişmemiş 6 gezegenden oluşan bir Güneş sistemi keşfetti.
- Sistemdeki gezegenlerin hepsi yaklaşık aynı boyutta. Gezegenler, yaklaşık 12 milyar yıl önce oluştuğu için çok az yapısal değişikliğe sahip.
- Bu sistem, bilim insanlarına yaşam barındırabilecek gezegenleri incelemek için ideal koşullar sunuyor.
Gök bilimciler, Dünya’dan 100 ışık yılı uzaklıkta, milyarlarca yıldır değişmemiş 6 gezegenden oluşan bir Güneş sistemi keşfetti. Sistemin merkezindeki yıldız HD110067, yıllardır gök bilimcilerin ilgisini çekiyordu. Bu sistem, bilim insanlarına yaşam barındırabilecek gezegenleri incelemek için ideal koşullar sunuyor. Sistemdeki gezegenlerin hepsi yaklaşık aynı boyutta. Gezegenler, yaklaşık 12 milyar yıl önce oluştuğu için çok az yapısal değişikliğe sahip. Bu da sistemin nasıl oluştuğunu ve yaşam barındırıp barındırmadığını incelemeyi mümkün kılıyor.
“Mükemmel bir Güneş sistemi”
Araştırmayı yöneten Chicago Üniversitesinden Dr. Rafael Luque, bulunan sistemi “mükemmel bir Güneş sistemi” olarak tanımlıyor. Luque, “Bu gezegenler, oluşumlarını gözlemlemek için idealdir. Çünkü oluşumları kaotik değildir ve oluştuklarından beri değişmemişlerdir.” diyor. İngiltere’deki Warwick Üniversitesinden Dr. Marina Lafarga-Magro ise “Bu gerçekten heyecan verici. Daha önce hiç kimsenin görmediği bir şey görüyoruz” dedi.
Kendi Güneş sistemimiz, çok “yıkıcı ve şiddetli” bir süreçten geçerek oluştu. Gezegenler oluşurken bazıları birbirleriyle çarpışarak yörüngelerini değiştirdi. Dolayısıyla sistemimizde Jüpiter ve Satürn gibi dev gezegenlerin yanı sıra, Dünya gibi daha küçük gezegenler de oluştu. HD110067 sisteminin oluşum süreci ise bizimkinden neredeyse tamamen farklı. Bu sistemdeki gezegenlerin hepsi, yaklaşık aynı büyüklükte. Güneş sistemimizdeki gezegenlerin birbirinden kopuk yörüngelerinin aksine bu gezegenler, senkronize hareket ediyor.
HD110067’ye en yakın gezegen, yıldızın yörüngesinde 3 kez dolanıyor, bir sonraki gezegen iki kez, bir sonraki ise sadece bir kez dolanıyor. Ancak dördüncü gezegenden itibaren gezegenler, birbirinin yörüngesinde 4:3’lük göreli bir yörünge hızıyla dönüyor. Bu karmaşık hareket, kendi içinde o kadar hassas ve düzenli ki araştırmacılar, her gezegene bir nota ve ritim atayarak onu bir müzik kutusu gibi bir müzik parçasına dönüştürdüler.
Geçtiğimiz 30 yıl içinde gök bilimciler, binlerce Güneş sistemi keşfetti. Ancak hiçbiri, gezegenlerin oluşumunu incelemek için bu derece uygun koşullar sunmadı. Sistemin merkezindeki parlak yıldız, gezegenlerin atmosferlerinde yaşam izleri aramayı da kolaylaştırıyor. Sistemdeki 6 gezegenin hepsi, “küçük Neptün” olarak adlandırılıyor. Neptün, Dünya’nın yaklaşık 4 katı büyüklüğüne sahip. Yeni keşfedilen sistemdeki tüm gezegenler, Dünya’nın yaklaşık 2-3 katı kadar.
Söz konusu araştırmayı, bilim dergisi Nature yayımladı.
Derleyen: Nazlı Koyuncu