- Kuyruklu yıldızların en ünlüsü olan Halley Kuyruklu Yıldızı, 9 Aralık günü Güneş’e en uzak noktasına ulaşacak.
- En son 2003 yılında gözlemlenen kuyruklu yıldızı o tarihten beri kimse göremedi.
- Kuyruklu yıldıza ilişkin ilk gözlemlerin milattan önce 467 yılında, Çin’de yapıldığı biliniyor.
Güneş sistemimizde yalnızlık hüküm sürüyor. Kuyruklu yıldızların en ünlüsü olan 1P/Halley, 9 Aralık Cumartesi günü Güneş sistemindeki 75 yıllık yolculuğunda önemli bir noktaya; Güneş’ten en uzak noktasına ulaşacak.
Aralık 2023’ün, Halley kuyruklu yıldızının 1986 ve bir sonraki 2061 görünümleri arasında orta noktayı temsil ettiği söylenebilir.
En son 2003 yılında Avrupa Güney Gözlemevinde bulunan teleskoptan görüntülenen Halley Kuyruklu Yıldızını o tarihten beri kimse göremedi. O sırada 28 Astronomik Birim uzaklıktaydı.
Kuyruklu yıldızın tam aphelion; yani Güneş’e en uzak olacağı nokta 9 Aralık günü gerçekleşecek. Bu noktada Halley Kuyruklu Yıldızı Güneş’ten yaklaşık 5,3 milyar kilometre uzakta olacak.
Bu da kuyruklu yıldızı Neptün’ün yörüngesinin bile ötesinde bulunan bir konuma yerleştiriyor. Kuyruklu yıldız aynı zamanda en yavaş hızında, saniyede 0,91 kilometre ya da Güneş’e göre saatte 2.000 mil hızla hareket ediyor olacak.
Bu da kuyruklu yıldızı amatör ve hatta büyük profesyonel teleskopların menzilinin oldukça dışında bırakıyor. NASA’nın Hubble ya da James Webb Uzay Teleskobunu kullanarak Halley Kuyruklu Yıldızını, Güneş’e en uzak noktada görüntülemek gibi bir planı bulunmuyor. Bunun sebebi, böyle bir planın uzay teleskoplarının sınırlarını zorlamaktan başka bir işe yaramaması.
Halley Kuyruklu Yıldızı’nın Kısa Tarihi
Sir Edmond Halley 1696’da kuyruklu yıldızın periyodikliğine dikkat çekti ve buna ithafen yıldıza Sir Edmond Halley’in ismi verildi. Halley, 1758’de kendi adını taşıyan kuyruklu yıldızın geri dönüşünü başarıyla tahmin etmişti ancak bunu görecek kadar uzun yaşayamadı. Yıldızın adında bulunan 1P ise, Halley Kuyruklu Yıldızın keşfedilen ilk periyodik kuyruklu yıldız olduğu gerçeğini ifade etmekte.
Halley Kuyruklu Yıldızına ilişkin ilk gözlemlerin M.Ö. 467 yılında Çin’de yapıldığı biliniyor.
Önümüzdeki Yıllarda Halley Kuyruklu Yıldızı
Dünyadan baktığımızda kuyruklu yıldız, önümüzdeki on yılı Hydra takımyıldızında bulunarak geçirecek. Bu yıldız, 2050 yılında parlak bir yıldız olan Procyon’un çok yakınından geçecek.
Halley Kuyrukluyıldızı 28 Temmuz 2061’de Güneş’e en yakın noktaya ulaşacak ve sonraki aylarda ise negatif büyüklükleri kırabilecek. Eylül 2061’de ise kuyruklu yıldız, Kuzey Yarım Küre gözlemcileri için alacakaranlıkta kuzeybatıda alçakta görünecek.
Derleyen: Davut Bulut