- Hyundai ve Kia ortaklığıyla araba lastiğinin içerisinde yer alan ve elektrikle aktif edilen yeni bir kar zinciri patentine imza atıldı.
- Hyundai ve Kia’nın tasarımına göre bu kar zincirleri tel şeklinde bir tasarıma sahip. Tellerin içerisinden elektrik akımı geçtiğinde teller, lastiklerin üzerine oturuyor. Bu zincirler, sürücü tarafından tek tuşla kontrol edilebiliyor.
Kış aylarında sık sık kar yağan, soğuk bir yerde yaşıyorsanız lastiklerinize kar zinciri takmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Olağanüstü yapay zekâlar, insansı robotlar, inanılmaz makineler… Böyle bir devirde yaşarken kar zincirini de mi biz takalım? Kia ve Hyundai da böyle düşünmüş olacak ki bu konuya el atarak lastiklerinizde bir düğmeye bastığınızda ortaya çıkan yerleşik kar zincirleri için çalışmaya başladılar.
İleri geri hareket edebilen kar zincirleri
Bu fikir, Hyundai ve Kia’nın YouTube’da yaptığı bir paylaşımla ortaya çıktı. Videodaki yeni jant ve lastik tasarımı, istenildiği zaman açılabilen veya geri çekilebilen yerleşik kar zincirlerini içeriyor. Böyle bir sistem lastiklerinize kar zinciri takmayı çok daha kolay hale getirebilir ve kış sürüşüne yaklaşımımızı tamamen değiştirebilir.
YouTube’da paylaşılan bir videoda Hyundai ve Kia, yerleşik kar zincirlerine sahip yeni lastiklerin nasıl çalışacağını gösteriyor. Hyundai’ye göre lastiklerin üzerine yerleştirilen kar zincirleri tek tuşla uzayıp lastikleri kapatabiliyor. Geri kalan zamanlarda ise zincirler lastiklerin üzerindeki girintilere oturuyor.
Buradaki kar zincirleri daha çok tel gibi görünse de geleneksel kar zincirleriyle aynı işlevi görüyor. Bu zincirler, içlerinden elektrik akımı geçtiğinde esneyerek lastiğin üstüne oturuyor. Akım kesildiğinde teller çekilerek doğrudan lastiklerin içinde tasarlanan boşluklara yerleşiyor.
Ne yazık ki bu teknoloji henüz son evriminden çok uzakta. Bu fikrin gerçeğe dönüştürülmesi için öncelikle arabaların hâlihazırda kullandığı lastik tasarımının tamamen elden geçirilmesi gerekiyor. Ancak bu fikrin, Hyundai ve Kia’nın sunmak istediği bir gelişme olduğu kesin.
Derleyen: Ömer Kağan Selen