- Gelişen teknolojiyle birlikte uzay araştırmaları da aynı doğrultuda arttı. Bunun sonucu olarak 2023 yılında hızla büyüyen uzay endüstrisinde birçok yeni gelişme yaşandı.
- Hindistan’ın Ay’ın güney kutbuna inen ilk ülke olması, Çin’in uzaya ilk sivilini göndermesi ve “mükemmel güneş sistemi”nin bulunması bu yıl uzay alanında elde edilen başarılardan birkaç tanesi.
Uzay endüstrisi şüphesiz son yılların en hızlı büyüyen endüstrilerinden bir tanesi. İnsanoğlunun uzay merakı gelişen teknolojiyle birlikte daha da artarken araştırmaların sayısında da bu doğrultuda artış görüldü.
2023 yılında birçok uzay araştırmasına tanık olduk. Peki bu araştırmalardan en öne çıkanları hangileri?
Hindistan uzay tarihine adını kazıdı
Hindistan, Chandrayaan-3 adlı uzay aracı ile Ağustos ayında, Ay’ın güney kutbu yakınına inen ilk ülke oldu. Bu başarı ile Hindistan, Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke oldu.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi inişi canlı yayında takip etti ve ilk yorumu “Hindistan artık Ay’da” oldu. Ayrıca aynı görevi geçmiş dönemlerde Rusya da denemiş ve başarısız olmuştu.
Bu görevin hedeflerinden biri, bilim insanlarının gelecekte Ay’da insan yerleşimini destekleyebileceğini söylediği su bazlı buzları keşfetmek.
Çin, uzaya ilk sivili gönderdi
Çin’in, Tiangong Uzay İstasyonu’na gönderdiği üç astronot arasında ilk kez bir sivil de yer aldı. Shenzhou-16 uzay aracı, Mayıs ayında ülkenin kuzeybatısında bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden fırlatıldı.
Mürettebat Jing Haipeng, Zhu Yangzhu ve Gui Haichao’dan oluşuyor. Bu üçlü Çin’in yeni tamamlanan Tiangong Uzay İstasyonu’nda 2022 yılının Kasım ayından beri bulunan ekipten görevi devralmaları için gönderildi.
Shenzhou-16 mürettebatındaki Beihang Üniversitesi’nden profesör Gui uzay istasyonuna çıkan ilk Çinli sivil oldu. Diğer tüm astronotlar Çin Halk Kurtuluş Ordusu üyesiydi.
Mükemmel güneş sistemi bulundu
Araştırmacılar bu yılın sonlarına doğru Dünya’dan 100 ışık yılı uzakta, milyarlarca yıldır değişmemiş 6 gezegenden oluşan bir güneş sistemi keşfetti.
Sistemdeki gezegenlerin hepsinin hemen hemen aynı büyüklükte bulunmaları ve 12 milyar yıl önce oluşmaları dikkat çekti. Bu gezegenlerin milyarlarca yılda çok az değişiklik geçirdiği kaydedildi. Bu da bu sistemin nasıl oluştuğuna ve canlı yaşamı barındırıp barındırmadığına dair çalışma yapma olanağı sunuyor.
Araştırmayı yöneten Chicago Üniversitesi’nden Dr Rafael Luque, bulunan bu sistemi “mükemmel güneş sistemi” olarak tanımladı. Son 30 yılda astronomlar birçok güneş sistemi keşfetti ama bunlardan hiçbiri gezegenlerin oluşumunu araştırmak için bu kadar uygun şartlar sunmuyordu.
2023 yılından bu kadar, şimdi hepimiz gözümüzü 2024’e çevirdik ve heyecanla uzay alanından yeni araştırmaları bekliyoruz. Umuyoruz ki yeni yıl bilim dünyası için verimli bir yıl olur.
Derleyen: Ömer Kağan Selen