- Teknoloji sektöründeki 40’tan fazla paydaş, Filistinlilerin savunmasına yardımcı olacak açık kaynaklı projeler, araçlar ve veriler oluşturmak için Tech For Palestine adlı bir oluşum kurdu.
- Filistin için teknoloji diyen grup, Gazze’deki savaş hakkında daha fazla farkındalık yaratmayı ve kalıcı bir ateşkes için mücadele etmeyi amaçlıyor.
- Henüz ilk günlerinde olan platform, öncelikle küçük gruplar tarafından yürütülen projelere yer verecek.
Teknoloji sektöründeki 40’tan fazla paydaş; sektörün Filistin halkını savunmasına yardımcı olacak açık kaynaklı projeler ve araçlar oluşturmak için Tech for Palestine (Türkçesi Filistin için Teknoloji) adlı bir oluşum kurduklarını duyurdu. Oluşumun lideri, “Uyuyamıyorum” başlıklı blog yazısıyla trend olan Paul Biggar.
Tech for Palestine duyurusu, bölgede devam eden çatışmanın en gergin dönemlerinden birisine denk geliyor. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı 1,100’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Bunu takiben açılan Gazze’deki savaş, milyonlarca Filistinlinin yerinden edilmesine ve on binlerce kişinin ölümüne neden oldu.
İsrail ve Hamas arasındaki savaş, teknoloji endüstrisini de böldü. İyi bilinen bir teknoloji pazarına ev sahipliği yapan İsrail, teknolojiyle ilgili isimlerden ve teknoloji şirketlerinden güçlü destek gördü. Filistin’de ateşkes çağrıları yapan ve Filistin’i destekleyen konuşmalar yapan bazı çalışanlar işlerini kaybetti. Meta gibi bazı teknoloji şirketleri, Filistin hakkındaki gönderileri sansürledi.
Tech for Palestine, Gazze’deki savaş hakkında daha fazla farkındalık yaratmayı ve kalıcı bir ateşkes için mücadele etmeyi hedefliyor. Bunlara ek olarak Filistin’i desteklemek için açıkça konuşmaktan korkanlara destek sunmanın yollarını sağlamak da oluşumun hedefleri arasında. Oluşum, Filistin’i destekleyen ilk teknoloji girişimlerinden birisi. Daha fazla insan ateşkes talep ettikçe teknoloji endüstrisinin İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin duruşunda bir dönüm noktası olabilir.
Henüz ilk günlerinde olan platform, Github sayfasında belirtildiği üzere değişik gruplar tarafından yürütülen çeşitli projelere yer verecek. Platform, ayrıca Filistin yanlısı birçok teknoloji çalışanının zaten bireysel olarak yaptığı bir şey olan kaynak ve tavsiye paylaşımı için hizmet verecek.
Derleyen: İsa Arslan