- Birbirinden farklı teknolojilerin sergilendiği CES 2024 kodlamacıların da odak noktasıydı.
- Bu yıl CES 2024’te, kodlamacılar için çeşit çeşit bilgisayarlar sergilendi.
- Bu yıl bilgisayarların Github Copilot gibi araçlara dayanan, üretken yapay zekadan (AI) yararlanan ve sinirsel işleme gibi özelliklerle daha fazla görevi yerine getirebilenleri ilgi odağı oldu.
İster kod yazarak geçiminizi sağlıyor olun ister sadece kodlamayla uğraşın… CES 2024, bu yılın bilgisayarlarla ilgili size neler getireceğine dair heyecan vericiydi. Kodlayıcılar için en iyi dizüstü bilgisayarların çoğunda hâlihazırda yapay zeka bulunsa da yaklaşan dizüstü bilgisayarlar ve 2’si 1 arada bilgisayarlar sergisinden Github Copilot ve sinirsel işleme gibi özelliklerin bulunduğu kurtarıcı bilgisayarları derledik.
LENOVO THINKBOOK PLUS GEN 5 HIBRIT
Her ne kadar 2’si 1 arada bilgisayarlar yeni bir şey olmasa da ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid bu sınıflandırmayı başka hiçbir şeye benzemeyen bir şekilde bünyesinde barındırıyor. Bu 2’si 1 arada ürün, geleneksel dizüstü bilgisayar/tablet hibriti yerine aynı ünitede iki işletim sistemine (Windows ve Android) sahip.
Cihaz, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 yongası ve 256 GB depolama alanının yanı sıra 12 GB’a kadar RAM ile tamamlanan 14 inç 2,8K OLED panele sahip oldukça çarpıcı bir tablet. Grafikler için Qualcomm Adreno çipi kullanılıyor. Daha sonra onu bir dizüstü bilgisayar olarak yapılandırdığınızda, Intel Arc GPU’nun yanı sıra sisteme Intel Core Ultra 7 işlemci, 1 TB SSD ve 32 GB’a kadar RAM ekleyebiliyorsunuz. Bunların tümü Windows 11 tarafından destekleniyor.
Ürünün bu yılın sonuna kadar piyasaya çıkması beklenmiyor. Ancak hem Android hem de Windows ekosistemlerinin birlikte nasıl çalıştığını ve üretkenliği nasıl etkilediğini görmek büyüleyici. İşleri birinden diğerine kaydırmak kolay mı olacak, yoksa tam olarak hizalanmayan dosya sistemlerinin hantal bir karmaşası mı olacak? Bunu zaman gösterecek.
DELL XPS 16 (2024)
Pek çok güçlü dizüstü bilgisayar, stil bilincine sahip olmasa da Dell’in birinci sınıf XPS dizüstü bilgisayarları kısmen iyi görünümlerinden dolayı uzun süredir dikkat çekiyordu. Bu yeni 16 inçlik model ise özellikle cazip görünüyor. Cihaz, ekranı çevreleyen alışılagelmiş ince çerçeveler ve Dell’in ilk kez geçen yıl daha küçük 13 inçlik modelde piyasaya sürdüğü minimalist tasarıma sahip.
Elbette daha büyük bir panel, çoklu görev ihtiyaçlarınız için daha büyük bir tuvaldir ve 16 inçlik Dell XPS, 120 Hz yenileme hızına sahip 4K’ya kadar ekran sunabilir. DELL XPS 16’nın, Apple’ın mevcut MacBook Pro serisi gibi pil ömrünün de sınırları zorladığı iddia ediliyor. Yerleşik Nvidia RTX 4070’i, video düzenleme, 3D oluşturma veya oyun tasarımı gibi grafik ağırlıklı uygulamalara uygun olacak şekilde tasarlanmış bu cihaz oldukça etkileyici.
HP SPECTRE X360
HP, bir makineyi “Yapay Zeka Bilgisayar” olarak tanımlayan ilk üretici değil. Ancak yeni HP Spectre x360 serisi, şirketin “Süper Güç” olarak adlandırdığı yapay zeka destekli asistanını bünyesinde barındıran ilk cihaz serisi arasında yer alıyor. Bu AI asistanı, çalıştırdığınız bir programı temel almak yerine donanım tabanlı ve sinirsel işlem birimi (NPU) sayesinde cihazın kendi yapısına entegre edilmiş durumda. Superpower, kullanıcı deneyiminizi daha sorunsuz hale getirmek için ChatGPT gibi yazılım tabanlı yapay zeka sohbet robotlarıyla birlikte çalışıyor. Sistem, verilerinizi işlenmek üzere bir bulut sunucusuna göndermek yerine yerel olarak kullanıyor. Ayrıca sistem, e-postalarınızın daha çekici görünmesini sağlamak gibi şeyler yapmak için tasarlandı.
Başka bir yere baktığınızda, ne yaptığınıza bağlı olarak yenilemesini 48Hz’den 120Hz’e kadar ayarlayabilen 2,8K çözünürlüklü güzel bir OLED ekran var. Bu, başka yere baktığınızda otomatik karartmanın yanı sıra pil ömründen tasarruf etmenize yardımcı olacak bir özellik.
LG GRAM PRO 2’Sİ 1 ARADA
LG Gram Pro 2’si 1 arada cihazı övülesi kılan yalnızca CES 2024 İnovasyon Ödülünü kazanmış olması değil. Bu cihaz ayrıca yalnızca 1,399 kG ağırlığıyla en hafif 16 inç 2’si 1 arada bilgisayar olma özelliğiyle Guinness Dünya Rekoru kazandı. Yalnızca 12,99 mm kalınlığıyla ince olmakla kalmıyor, aynı zamanda yetenekli de. Grafik açısından yoğun uygulamalara yönelik NVIDIA GeForce RTX 3050 grafik kartının yanı sıra Intel Core Ultra işlemciyle güçlendirilmiş olup tamamı çift fanlı soğutma sistemiyle soğutuluyor. Ancak CES 2024’teki diğer birçok dizüstü bilgisayarda olduğu gibi asıl odak noktası NPU. HP Spectre x360’ta olduğu gibi yerleşik Intel NPU’yu “Yapay zeka iş yükleri” için internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz. Bu, bekleme sürelerinin kısalması ve farklı hizmetlere kaydolma veya abonelik ücreti ödeme ihtiyacının ortadan kalkması anlamına geliyor. Şubat ayında piyasaya sürülecek olan LG Gram Pro serisi 1.499 dolardan başlayacak.
Kısaca, kodlama dizüstü bilgisayarları için sıkça sorulan sorular:
Kodlayıcılar için bir dizüstü bilgisayarı iyi yapan şey nedir?
Kodlama, ister kodu derliyor olun, ister kodu test ediyor olun, kaynağı yoğun bir görevdir ve bu nedenle kullanacağınız cihazın güçlü olması gerekir. Kodlama için bir dizüstü bilgisayar bakıyorsanız en temelde makul miktarda RAM’e (en az 16 GB RAM), son teknoloji ürünü bir işlemciye ve mümkünse büyük bir ekrana ihtiyacınız olacak. Büyük size, ekran göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olacak ve birden çok pencereli çoklu görev uygulamaları için daha fazla alan sunacak.
Bir kodlayıcının dizüstü bilgisayarda nelere dikkat etmesi gerekir?
Temel kuralımız, bu çekirdeklerin her birinde 2GHz saat hızına sahip dört çekirdekli bir işlemci elde etmek. Teorik olarak 8 GB RAM’e sahip bir cihazla kod yazabilseniz de spesifikasyon geliştirmek her zaman daha iyi. Özellikle de dizüstü bilgisayarların sahip olduğu bileşenleri büyük çoğunluğunda, daha iyileriyle kolayca değiştiremeyeceğiniz için. Bunu akılda tutarak, bellek açısından en az 512 GB SSD depolama ve 16 GB RAM hedefleyin. Hareket halinde olma ihtimaliniz varsa, büyük bir pilin de zararı olmaz.
Yeni entegre yapay zeka özellikleri kodlayıcılara nasıl yardımcı olabilir?
Birçok uygulama şu anda üretken yapay zekanın potansiyeline dayanıyor çünkü genel fikir, işlerin yapılması için gereken süreyi kısaltması. Github Copilot ve diğerleri gibi yapay zeka sistemleri, satır ortasında öneriler sunarak kodun otomatik olarak tamamlanmasına yardımcı olabilir veya yapay zekadan sıfırdan tüm kod satırlarını oluşturması istenebilir. Hatta yazdığınız kod içindeki sorunları bile tespit edebilir. Bunların hiçbiri yeni olmasa da yukarıda listelediğimiz makinelerin çoğu artık cihazın kendisinde yapay zeka sunuyor. Siz çalışırken verileriniz artık başka bir yere gönderilmediği için bu güvenlik açısından harika. Verilen yerel olarak işlenmesi de daha hızlı yanıt süreleri anlamına geliyor ve iş yükünüzü çok daha hızlı atlatmanıza yardımcı oluyor.
Derleyen: Fatma Ebrar Tuncel