- IMF tarafından yapılan yeni bir analize göre yapay zeka, tüm işlerin yaklaşık %40’ını etkileyecek.
- Yapılan analiz “yapay zekanın, genel eşitsizliği daha da artıracağını” belirtiyor.
- Analiz, İsviçre’de küresel iş dünyası ve siyasi liderlerin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumunda yapıldı.
Yapay zeka, ChatGPT gibi uygulamaların popülaritesindeki artışın ardından tartışılan bir konu hâline geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan analize göre yapay zeka, tüm işlerin yaklaşık %40’ını etkileyecek. Konuyla ilgili IMF genel müdürü Kristalina Georgieva, “yapay zekanın, genel eşitsizliği daha da artıracağını” söylüyor. Georgieva, hükûmetlerin “teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklemesini önlemek” için konuyu ele alması gerektiğini belirtti.
Yapılan analizde, yapay zekanın yaygınlaşmasının faydaları ve riskleri mercek altına alındı. IMF, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin büyük bir bölümünü (yaklaşık %60’ını) etkileyeceğini belirtti. Bu örneklerin yarısında çalışanlar, üretkenliklerini artıracak olan yapay zekanın entegrasyonundan faydalanmayı bekleyebilirler. Diğer durumlarda yapay zeka, insanlar tarafından yürütülen temel görevleri yerine getirme yeteneğine sahip olacak. Bu durum, iş gücüne olan talebi azaltarak ücretleri etkileyebilir ve işleri ortadan kaldırabilir.
IMF, teknolojinin düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece %26’sını etkileyeceğini öngörüyor. Georgieva, bu ülkelerin birçoğunun, yapay zekanın faydalarından yararlanacak altyapıya ya da kalifiye iş gücüne sahip olmadığını söyledi. Ardından bu durumun, teknolojinin zaman içinde uluslar arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirebileceği riskini artırdığını belirtti. Daha genel olarak yüksek gelirli ve genç işçiler, yapay zekayı benimsedikten sonra ücretlerinde orantısız bir artış görebilirler. Ancak IMF, daha düşük gelirli ve ileri yaşlardaki işçilerin geride kalabileceğini düşünüyor.
Georgieva, “Ülkelerin, kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması ve mağdur çalışanlar için yeniden eğitim programları sunması çok önemli. Bunu yaparak yapay zekaya geçişi, daha kapsayıcı hâle getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz.” diyor.
Analiz, İsviçre’de küresel iş dünyası ve siyasi liderlerin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumunda yapıldı.
Derleyen: Nazlı Koyuncu
Teşekkürler.