- Yeni bir araştırma, Hindistan levhasının ikiye ayrılıyor olabileceğini ortaya koyarken Hindistan, Dünya yüzeyinin altında büyük ölçüde değişiyor.
- Bilim insanları değişimin yatay olarak gerçekleştiğini ve levhanın ayrı katmanlara ayrıldığını iddia ediyor.
- Stanford Üniversitesinden Simon Klemperer ve çalışmanın ortak yazarları, Tibet kaynaklarında bulunan helyum seviyelerini inceledikten sonra argümanlarını oluşturdular.
Yeni bir araştırma, Hindistan levhasının ikiye ayrılıyor olabileceğini ortaya koyarken Hindistan, Dünya yüzeyinin altında büyük ölçüde değişiyor.
Tektonik bir plakanın iki parçaya bölünerek yanlara doğru ayrıldığını hayal edebilrsiniz ancak, bilim insanları değişimin yatay olarak gerçekleştiğini ve levhanın ayrı katmanlara ayrıldığını iddia ediyor.
Tibet Platosu’nun oluşumunun arkasında ne olabileceği konusunda da bilim dünyasında çok fazla tartışma mevcut.
Aralık ayındaki Amerikan Jeofizik Birliği konferansında yeni bir teori ortaya atıldı. Bu teori Hint Levhası’nın “katmanlara ayrıldığını” iddia ediyordu. Bu da levhanın iki bölümünden daha yüksek olanının Tibet’i oldukça yükselteceğini daha alçakta kalan kısmın ise Dünya’nın mantosuna doğru alçaltacağı anlamına gelmekte.
Stanford Üniversitesinden Simon Klemperer ve çalışmanın ortak yazarları, Tibet kaynaklarında bulunan helyum seviyelerini inceledikten sonra argümanlarını oluşturdular.
Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan ve ESS açık arşivinde yer alan araştırmaya göre nadir bulunan helyum-3’ün kuzey Tibet’teki kaynaklardan çıkması, mantonun Dünya yüzeyine yeterince yakın olduğunu gösteren bir model keşfedildi. Güney Tibet’te ise daha bol bulunan helyum-4 daha belirgin ve bu da levhanın henüz orada yarılmadığını düşündürmekte.
Çalışmanın yazarlarından biri olmayan Utrecht Üniversitesinden Profesör Van Hinsbergen şunları söyledi: “Kıtaların bu şekilde davranabileceğini bilmiyorduk ve bu, yer bilimi için oldukça temel bir durum.”
Derleyen: Serap Atabey