- Bilim insanları Virtual Incision tarafından geliştirilen robotik cihazı, Northrop Grumman’ın Cygnus uzay aracı aracılığıyla Uluslararası Uzay İstasyonuna göndermeye hazırlanıyor.
- Bu robot, uzaktan kontrol edilebilir kollarla donatılarak uzayda yüksek doğruluklu tıbbi işlemleri gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Bilim insanları, Northrop Grumman’ın Cygnus uzay aracı aracılığıyla Virtual Incision tarafından geliştirilen iki kiloluk ağırlığındaki robotik cihazı Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) göndermeye hazırlanıyor.
Kontrol edilebilir kollarla donatılan robot, Dünya’daki doktorlar tarafından uzaktan kontrol edilirken uzayda tıbbi prosedürlerin yüksek doğrulukla gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Şu anda ön aşamalarda olan robot, ilk etapta lastik bantlar üzerinde test edilecek ve böylece Ay, Mars ve ötesine yapılacak gelecekteki görevlerin önünü açacak. Amaç, uzay araştırma çabalarına paralel olarak uzay tabanlı tıbbi tedaviyi geliştirmek.
Bu girişim, NASA’nın insanları 2026 yılına kadar Ay’a yeniden göndermeyi ve sonunda Mars’a ulaşmayı amaçlayan Artemis Programı gibi daha geniş keşif planlarının bir parçası. Uzaktan tıbbi yeteneklerin geliştirilmesi, uzun süreli uzay yolculuğu sırasında astronotların güvenliğini sağlamak için çok önemli. Robotik cerrahi misyonu yalnızca uzay araştırmalarına fayda sağlamakla kalmayıp aynı zamanda Dünya üzerinde, özellikle de uzmanlara erişimin sınırlı olduğu kırsal bölgelerde potansiyel uygulamalara da sahip.
Cygnus uzay aracı ayrıca, ISS’in kısıtlamaları dahilinde test edilen ve artık basınçsız koşulları hedefleyen bir robot kol da dahil olmak üzere başka deneyler de gerçekleştiriyor. Avrupa Uzay Ajansı, küçük metal parçalar için bir 3 boyutlu yazıcıyla katkıda bulunarak bu tür bileşenlerin uzayda basılmasının olasılığını araştırıyor. Başka bir deney, mikro yerçekiminin kemik kaybı üzerindeki etkilerini araştırıyor ve astronot sağlığı ile insan yaşlanma dinamiklerine hakkında bilgi sağlıyor.
Ayrıca görev bitki mikrop etkileşimleri, protein bazlı bir yapay retina ve Spaceborne Computer-2 projesini de içeriyor. Son olarak uzay yürüyüşleri sırasında potansiyel eldiven kontaminasyonunu analiz etmek için NASA ve Microsoft ile geliştirilen bir yapay zekâ modelini içeriyor ve analiz süresini günlerden dakikalara önemli ölçüde düşürüyor.
Derleyen: Eliz Canyurt