- Geçtiğimiz cuma günü ABD hükümetinin milyar dolarlık yarı iletken planı duyuruldu.
- Plana göre ABD, yarı iletken alanındaki Ar-Ge çalışmalarına 11 milyar dolar harcayacak ve 5 milyar dolara Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi’ni başlatacak.
- ABD’nin Enerji Bakanı konu hakkında “Ar-Ge yapmayan bir ulus zayıf bir ulustur. Artık zayıf olmayacağız.” dedi.
ABD’de Ağustos 2022’de yarı iletken alanında çığır açan Çip ve Bilim Yasası onaylandı. Bu yasa, yarı iletken alanındaki gelişmeler için 52,7 milyar dolar destek sağlıyor. Bu 52,7 milyar doların 39 milyar doları yarı iletken üretimine yönelik destek, 11 milyar doları ise araştırma ve geliştirme alanına yönelik destek olarak ayrılıyor.
ABD’de geçtiğimiz yıllarda onaylanan Çip ve Bilim yasasıyla ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Beyaz Saray, milyarlarca dolarlık yarı iletken yatırım planını açıkladı.
5 milyar dolara Yarı İletken Merkezi kurulacak
Beyaz Saray, geçtiğimiz cuma günü ABD hükümetinin yarı iletken alanında yapacağı araştırma ve geliştirme çalışmasına 11 milyar dolar harcama planını duyurdu. Ek olarak yapılan duyuruda 5 milyar dolarlık Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi’nin başlatılacağı duyuruldu.
ABD’nin yarı iletken alanında yatırımlarını genişletmesinin, günümüzde oldukça değerli hâle gelen yarı iletken parçalarında dışa bağlılığı azaltması planlanıyor.
Ticaret Bakanı ve Enerji Bakanı açıklama yaptı
ABD Ticaret Bakanı, plan hakkında “hükümetin, endüstri müşterilerinin, tedarikçilerin, akademisyenlerin, girişimcilerin, risk sermayedarlarının yenilik yapmak, bağlantı kurmak, ağ oluşturmak, sorunları çözmek ve Amerikalıların rekabet etmesine ve dünyayla rekabet etmesine izin vermek için bir araya geldiği bir kamu özel ortaklığıdır” dedi.
Enerji Bakanı Jennifer Granholm, bu çabanın yurtdışındaki iş kayıplarını önlemeye ve Amerika’ya iş eklemeye yönelik “çiplerle ilgili endüstriyel stratejinin” bir parçası olduğunu söyledi. Etkinlikte Granholm, “Ar-Ge yapmayan bir ulus zayıf bir ulustur. Artık zayıf olmayacağız.” dedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen