- Yapay zekanın yaratıcı endüstriler üzerindeki etkisi, iş kayıpları ve hayal gücünün ölümü hakkında yaygın endişelere yol açan bir konu. Moda dünyası da farklı bir konumda değil.
- Etkinliğin 40. yıldönümünü kutlayan bu ayki Londra moda haftasında, yapay zeka tarafından üretilen bir dizi kıyafet sergilenecek ve sektörün içinden kişiler, çeşitliliğin artırılmasından tasarım masasından atölyeye giden yolun kısaltılmasına kadar teknolojinin sektör için neler yapabileceği konusunda tartışacak.
- Heliot Emil, Zara ve H&M gibi markalar tedarik zincirlerini kontrol etmek için halihazırda yapay zekayı kullanıyor ve bunun fazla stok ve israfı azaltarak sürdürülebilirliği desteklediğini belirtiyor.
Yapay zekanın yaratıcı endüstriler üzerindeki etkisi, iş kayıpları ve hayal gücünün ölümü hakkında yaygın endişelere yol açan bir konu ve moda dünyası da bir istisna değil.
Etkinliğin 40. yıldönümünü kutlayan bu ayki Londra moda haftasında, yapay zeka tarafından üretilen bir dizi kıyafet sergilenecek ve sektörün içinden kişiler, çeşitliliğin artırılmasından tasarım masasından atölyeye giden yolun kısaltılmasına kadar teknolojinin sektör için neler yapabileceği konusunda tartışacak.
London College of Fashion’ın İnovasyon Ajansı Başkanı Matthew Drinkwater, yapay zekanın yaratıcı süreçler ve bir bütün olarak sektör için “son derece faydalı bir araç” olacağına inandığını söylüyor.
Drinkwater konuşmasında, “Daha önce moda sektörüne giremeyen insanlar için geleneksel olmayan yolların kapısını açtı çünkü kabul edelim ki sektör oldukça elitist, oldukça seçkin ve girmesi pahalı bir sektör olarak algılanabiliyor. Ancak bu araçlar, çok farklı geçmişlerden gelen insanların sektörde bir yer edinmeye başlamasına olanak tanıyor ve benim için bu gerçekten yeni ve heyecan verici bir duygu.” diye ifade etti.
Heliot Emil, Zara ve H&M gibi markalar tedarik zincirlerini kontrol etmek için halihazırda yapay zekayı kullanıyor ve bunun fazla stok ve israfı azaltarak sürdürülebilirliği desteklediğini belirtiyor. Birçok marka aynı zamanda tasarım süreçlerine yardımcı olmak için yapay zekayı kullanıyor; yazılan komutlardan oluşturulan giysi görüntüleri, farklı malzeme ve desenleri görselleştiriyor. Bu da tasarımcıların giysileri fiziksel olarak üretmeden önce bilinçli kararlar vermelerini sağlıyor.
Danışmanlık şirketi McKinsey geçen yıl, basit insan yönlendirmelerinden ikna edici görüntüler, metinler ve sesler üretebilen teknoloji anlamına gelen üretken yapay zekanın, önümüzdeki üç ila beş yıl içinde moda ve lüks sektörlerinin işletme kârlarına 150 milyar ila 275 milyar dolar ekleyebileceğini öngördü. Geleceğin moda trendlerini tahmin etmenin ve yapay zeka kullanarak sanal denemeler yaratmanın da eli kulağında olduğu tahmin ediliyor.
Drinkwater, yapay zekanın sektörü nasıl değiştirebileceğini incelemek için ekibiyle birlikte çalışıyor ve yıllardır üretken yapay zekanın kıyafet yaratma becerisini test ediyor. “40.000’den fazla görüntüden elbiseler yaratabilmek için web sitelerini kazıyarak çok sayıda veri elde etmeye çalışıyorduk. Dört yıl önce bunu yapmak gerçekten zor bir işti ama şimdi dizüstü bilgisayarlarımızı, hatta akıllı telefonlarımızı açıyoruz ve çok hızlı bir şekilde görüntü üretmeye başlıyoruz.” diye açıklıyor.
Geçen yıl Nisan ayında Cyril Foiret’in üretken yapay zeka stüdyosu Maison Meta, New York’ta ilk yapay zeka moda haftasına ev sahipliği yaptı ve bu hafta, hevesli tasarımcıların yapay zekayı kullanarak bir moda serisi oluşturmaları için bir yarışma düzenlendi. Kazananlar, koleksiyonlarını perakendeci Revolve ile çevrim içi olarak satılmak üzere fiziksel olarak ürettirebildi. Diğer sektörlerde olduğu gibi yapay zeka işten çıkarmalarla ilişkilendirilmeye başlandı ve eleştirmenler yaratıcı sanatın yok olabileceğini savunuyor. Ancak Foiret korkulacak pek bir şey olmadığını savunuyor: “Yapay zeka yaratıcılığı artıran çok güçlü bir araç. İşlerin azalacağını düşünen insanlar böyle düşünmemeli. Hepimizin bu araçlara alışması gerekiyor ama arkasında bir insan olmadan sadece bir araç olarak kalırsa hiçbir işe yaramaz.”
Derleyen: Alp Eren Gümüş