Dünyanın En Büyük 3D Yazıcısı: Gerçek Ev, Köprü ve Tekne Basabiliyor!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Ömer Kağan Selen
2 dk okuma süresi
  • Maine Üniversitesi, bir mavi balina büyüklüğünde nesneler basabilecek bir 3D yazıcı geliştirdi.
  • Gerçek boyutlarda evler, köprüler, tekneler hatta rüzgar türbinleri basabilen bu yazıcı, dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısı ünvanına sahip oldu.
  • Ana malzemesi geri dönüştürülmüş polimer olan bu yazıcı, ikinci olarak da ahşap kullanarak çevre dostu bir yol izliyor.

Son yılların popüler teknolojilerinden olan 3D yazıcılar içerisindeki filamentleri işleyerek belirli nesneler oluşturmaya yarar. 3D yazıcılar ile eksik parçalar, figürler, dekorasyonlar gibi küçük boyutta nesneyi basabilirsiniz.

3D yazıcılar genelde 1 metreküpten büyük olmazlar ve onlarla küçük bir oyuncak ev basabilirsiniz. Peki bu yazıcının bir mavi balina kadar büyük nesneler basabilecek versiyonu nasıl olurdu?

Maine Üniversitesi, ev büyüklüğünde dev bir 3D yazıcı üretti. Dünyanın en büyüğü olan bu polimer 3D yazıcı, 29 metre uzunluğunda yani yaklaşık bir mavi balina kadar büyük nesneler basabiliyor.

80 saatte bir ev basabilir!

Video, bundan bir önceki en büyük 3D yazıcıya ait. 600 metrekarelik bir ev basmak için kullanılan önceki yazıcı, yine Maine Üniversitesinde üretilmişti. Bahsettiğimiz yeni 3D yazıcı ise videodaki yazıcının dört katı büyüklüğünde.

Saatte 227 kilograma kadar malzeme basabilen yeni 3D yazıcı; gerçek boyutlarda evler, köprüler, tekneler hatta rüzgâr türbinleri bile basabiliyor. Oldukça hızlı olan bu yazıcı, tek katlı bir evi 80 saatte basabiliyor.

Dev yazıcı, ana baskı malzemesi olarak geri dönüştürülmüş polimer kullanıyor. Yazıcı, ikinci olarak ise ahşap kullanıyor. Yetkililer, yazıcının kullandığı ahşap malzemesi için “çok dayanıklı değil ama daha çevre dostu” diyor.

Derleyen: Ömer Kağan Selen

Loading

Bu içeriği paylaş
'Dijital dünya' ile 'gerçek dünya' kavramlarının aynı anlamı ifade edeceği günler uzak değil. Henüz temelleri atılmış bu yeni dünyanın bir parçası değil bir yaratıcısı olmak için çalışan bir yazılım geliştiricisi. Her insanın önce kendi sonra çevresi için çalışmasını hayatın esas amaçları olarak gören biri. Kağan'ın dijitaliyidir için sloganı "Dijital, gelişim için kullanıldıkça iyidir." oldu.
Yorum bırak, puan ver