Doğum: 28 Haziran 1971, Pretoria , Güney Afrika (52 yaşında)
Kurucu: PayPal, Zip2, SpaceX
ÖZETLE ELON MUSK:
Elon Musk ne zaman doğdu?
Elon Musk, 28 Haziran 1971’de Güney Afrika’nın Pretoria şehrinde doğdu.
Elon Musk hangi okulları okudu?
Elon Musk , Kingston, Ontario, Kanada’daki Queen’s Üniversitesi’ne gitti ve ardından Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’ne transfer oldu. Burada 1997’de fizik ve ekonomi alanında lisans dereceleri aldı. Stanford Üniversitesi’nde fizik alanında yüksek lisans eğitimine başladı ancak birkaç gün sonra oradan ayrıldı ve girişimci olmaya odaklandı.
Elon Musk’ın başarıları nelerdir? En çok hangi başlıklarla haber oluyor?
Elon Musk, elektronik ödeme şirketi PayPal’ın kurucularından biriydi ve 2002’de roket ve uzay aracı üreten SpaceX şirketini kurdu. Elektrikli arabalar ve piller üreten Tesla’nın ilk büyük fon sağlayıcılarından biriydi ve 2008’de şirketin CEO’su oldu. 2016’da bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink’in kurucu ortağı oldu. Musk, sosyal medya platformu Twitter’ı 2022’de satın aldı ve 2023’te adını X olarak değiştirdi.
ELON MUSK’IN HAYATI
GÜNEY AFRİKA’DAN AMERİKA’YA ELON MUSK
Elon Musk (28 Haziran 1971 doğumlu), çevrimiçi para transferi şirketi PayPal’ın kurucularından biri olan Güney Afrika doğumlu Amerikalı bir girişimcidir. 21. yüzyılın başlarında dikkatini uzay araçlarının imalatına çevirdi. Musk aynı zamanda elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors’un ilk önemli yatırımcılarından ve CEO’sundan biriydi. 2022’de sosyal medya hizmeti Twitter’ı (daha sonra adı X oldu) satın aldı.
APERTHEID’A KARŞI OLDUĞU İÇİN GÜNEY AFRİKAYI TERK ETTİ
Küçük yaşlarda bilgisayarlara ilgi duymaya başladı. 12 yaşındayken bir video oyunu yarattı ve bunu bir bilgisayar dergisine sattı. 1988’de Musk, zorunlu askerlik hizmeti yoluyla Apartheid’ı (Apartheid , 20. yüzyılın ikinci yarısının büyük bölümünde Güney Afrika’nın beyaz azınlığı ile beyaz olmayan çoğunluğu arasındaki ilişkileri yöneten, beyaz olmayanlara karşı ırk ayrımcılığını ve siyasi ve ekonomik ayrımcılığı onaylayan politika) desteklemek istemediği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut olan daha büyük ekonomik fırsatları gördüğü için (kendi beyanı) Güney Afrika’yı terk etti. Musk, Kingston, Ontario, Kanada’daki Queen’s Üniversitesi’ne gitti ve 1992’de Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’ne transfer oldu. Orada fizik ve ekonomi alanında lisans dereceleri aldı.
İLK BAŞARILI GİRİŞİM: ZIP2
1995 yılında Musk, çevrimiçi gazetelere haritalar ve iş rehberleri sağlayan bir şirket olan Zip2’yi kurdu. 1999 yılında bilgisayar üreticisi Compaq, Zip2’yi milyonlarca dolara satın aldı. Musk daha sonra çevrimiçi finansal hizmetler şirketi olan X.com’u kurdu ve bu şirket daha sonra PayPal oldu. Çevrimiçi açık artırma eBay, PayPal’ı 2002 yılında 1 milyar dolardan fazla bir fiyata satın aldı.
GÖZÜNÜ UZAYA DİKTİ
Uzun süredir uzay araştırmalarıyla ilgilenen Musk, 2002 yılında daha uygun maliyetli ve tamamen yeniden kullanılabilir roketler yapmak için Space Exploration Technologies’i (SpaceX) kurdu. Musk, SpaceX’in CEO’su olmasının yanı sıra aynı zamanda roketlerin ve uzay araçlarının da baş tasarımcısıydı. 2004 yılında Musk, bir elektrikli otomobil şirketi olan Tesla Motors’un (daha sonra adı Tesla olarak değiştirildi) en büyük fon sağlayıcılarından biri ve başkanı oldu. 2008 yılında Musk, CEO görevini devraldı.
ÇALKANTILI DÖNEM: TWITTER’I SATIN ALMA VE “X”
Musk, sosyal medya hizmeti Twitter’a 2009 yılında katıldı. Sitedeki en popüler hesaplardan biri haline geldi ve milyonlarca takipçi kazandı. Musk, Twitter’ın sitede ifade özgürlüğüne ilişkin politikalarını eleştirdi. Nisan 2022’de şirketin yüzde 9’undan fazlasını satın aldığı ortaya çıktı. Kısa süre sonra Twitter onun şirketin yönetim kuruluna katılacağını duyurdu. Ancak Musk buna karşı çıktı ve şirketin tamamını 44 milyar dolara satın almak için teklifte bulundu. Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra personelinin yaklaşık yarısını işten çıkardı, 8 dolarlık doğrulanmış hesapları kullanıma sundu, yasaklı kullanıcıları yeniden etkinleştirdi ve 2023’te şirketin adını X olarak değiştirdi.
Medya ve Kaynaklar:
Elon Musk ile ilgili bugüne kadar www.dijitaliyidir.com’da çıkan tüm haberlere buradan ulaşabilirsiniz.