Doğum: 28 Ekim 1955, Seattle , Washington , ABD (68 yaşında)
Kurucu: Microsoft, Gates Vakfı
ÖZETLE BILL GATES:
Bill Gates ne zaman doğdu?
Bill Gates 28 Ekim 1955’te doğdu.
Bill Gates hangi üniversiteyi okudu?
Bill Gates Harvard Üniversitesi’ne gitti . Ancak üçüncü sınıfta arkadaşı Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kurmak için okulu bıraktı.
Bill Gates’in başarıları ve onu ünlü biri yapan şey nedir?
Bill Gates, dünyanın en büyük kişisel bilgisayar yazılım şirketi olan Microsoft Corporation’ın kurucu ortağı oldu. Ayrıca küresel sağlık ve kalkınma programlarını finanse etmek için Bill & Melinda Gates Vakfı’nın kurucu ortağı oldu.
BILL GATES’İN HAYATI

13 YAŞINDA İLK YAZILIMINI YAZARAK İŞE BAŞLADI
(D. 28 Ekim 1955, Seattle, Washington, ABD) Dünyanın en büyük kişisel bilgisayar yazılım şirketi olan Microsoft Corporation’ın kurucularından Amerikalı bilgisayar programcısı ve girişimcidir.
Gates ilk yazılım programını 13 yaşında yazdı. Lisedeyken okullarının bordro sistemini bilgisayarlaştıran bir grup programcının bir araya gelmesine yardımcı oldu ve yerel yönetimlere trafik sayım sistemleri satan Traf-O-Data şirketini kurdu. 1975 yılında, o zamanlar Harvard Üniversitesi’nde ikinci sınıf öğrencisi olan Gates, ilk mikrobilgisayarlar için yazılım geliştirmek üzere memleketinden arkadaşı Paul G. Allen’a katıldı. Büyük bilgisayarlarda kullanılan popüler bir programlama dili olan BASIC’i mikrobilgisayarlarda kullanılmak üzere uyarlayarak işe başladılar. Bu projenin başarısı üzerine Gates, Harvard’dan üçüncü sınıfta ayrıldı ve Allen ile birlikte Microsoft’u kurdu. Microsoft, MS-DOS adlı bir işletim sistemini, o zamanlar dünyanın en büyük bilgisayar tedarikçisi ve sektörün öncüsü olan International Business Machines Corporation’a ilk mikrobilgisayar olan IBM PC’de (kişisel bilgisayar) kullanılmak üzere lisansladığında, Gates’in yeni doğan mikrobilgisayar endüstrisi üzerindeki etkisi büyük ölçüde arttı. Makinenin 1981’de piyasaya sürülmesinin ardından IBM kısa sürede PC endüstrisi için teknik standardı belirlemiş oldu ve MS-DOS da aynı şekilde rakip işletim sistemlerini saf dışı bıraktı. Microsoft’un bağımsızlığı IBM ile ilişkileri olumsuz etkilerken, Gates bu büyük şirketi ustalıkla manipüle ederek önemli yazılımlar için kalıcı olarak kendisine bağımlı hale gelmesini sağladı. Bu şekilde IBM uyumlu PC üreticileri ya da klonları da temel yazılımları için Microsoft’a yöneldi. Microsoft, 1990’ların başında bilgisayar endüstrisinin en büyük hakimi haline gelmişti.
BAŞLARDA MEDYADAN KAÇINDI
Büyük ölçüde Microsoft’un başarısından güç alan Gates, şirketin en büyük bireysel hissedarı olarak büyük bir servet biriktirdi. 1986’da kağıt üzerinde milyarder oldu ve on yıl içinde net değeri on milyarlarca dolara ulaşarak bazı tahminlere göre dünyanın en zengin özel kişisi haline geldi. Yazılım ve bilgi teknolojisinin potansiyeli dışında pek az ilgi alanı olan Gates, başlangıçta kamuoyunun gözünden uzak kalmayı tercih etti, sivil toplum ve hayırseverlik işlerini vakıflarından biri aracılığıyla dolaylı olarak yürüttü. Bununla birlikte, Microsoft’un gücü ve itibarı arttıkça ve özellikle ABD Adalet Bakanlığı’nın anti-tröst bölümünün dikkatini çektikçe, Gates, biraz isteksizce de olsa, daha kamuya açık bir figür haline geldi. Rakipleri (özellikle Silikon Vadisi’ndeki rakip şirketler) onu azimli, ikiyüzlü ve dünyadaki neredeyse her elektronik işlemden kar elde etmeye kararlı olarak tasvir ettiler. Destekçileri ise onun esrarengiz iş zekasını, esnekliğini ve yazılım yoluyla bilgisayarları ve elektroniği daha kullanışlı hale getirmenin yeni yollarını bulma konusundaki sınırsız istek ve bilgisine hayran kaldı.
MICROSOFT’UN İNTERNET İLE ENTEGRASYONU
Tüm bu nitelikler, Gates’in internete yönelik kamuoyu ilgisine verdiği zekice yanıtlarda açıkça görülüyordu. Gates 1995 ve 1996’dan başlayarak Microsoft’u İnternet için tüketici ve kurumsal yazılım çözümleri geliştirmeye odakladı. Ev televizyonları ve kişisel dijital asistanlar gibi bilgisayar dışı cihazların ağa bağlanması için Windows CE işletim sistemi platformunu geliştirdi. America Online ve diğer İnternet sağlayıcılarıyla rekabet etmek için Microsoft Network’ü kurdu ve Gates’in şirketi Corbis aracılığıyla elektronik dağıtımda kullanılmak üzere devasa Bettmann fotoğraf arşivlerini ve diğer koleksiyonları satın aldı.
BİTMEYEN TARTIŞMA: GATES HAYIRSEVER Mİ?
Gates, Microsoft’taki çalışmalarının yanı sıra uzun yıllardır hayır işleriyle de tanınıyor. O zamanki eşi Melinda ile birlikte 1994 yılında William H. Gates Vakfı’nı (1999’da Bill & Melinda Gates Vakfı adını aldı) kurarak küresel sağlık programlarının yanı sıra Kuzeybatı Pasifik’teki projeleri finanse etti. Çift, 1990’ların ikinci yarısında Gates Library Foundation (1999’da Gates Learning Foundation adını aldı) aracılığıyla Kuzey Amerika kütüphanelerini finanse etti ve Gates Millennium Scholars programı aracılığıyla azınlıkların eğitim bursları için para topladı. Haziran 2006’da Warren Buffett, önümüzdeki 20 yıl içinde vakfın varlıklarının yaklaşık 60 milyar dolara ulaşmasını sağlayacak bir bağışta bulunacağını açıkladı. Vakıf, 21. yüzyılın başında küresel sağlık ve küresel kalkınmanın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde toplum ve eğitim konularına odaklanmaya devam etti. Kısa bir geçiş döneminin ardından Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı’na daha fazla zaman ayırabilmek için Haziran 2008’de yönetim kurulu başkanı olarak kalmasına rağmen Microsoft’un günlük denetimini bıraktı. Şubat 2014’te yönetim kurulu başkanlığından ayrıldı ancak 2020 yılına kadar yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam etti. Bu süre zarfında kendisine Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası (2016) verildi. “Bill’in Beyninin İçinde: Bill Gates’in Kodunu Çözmek” belgesel dizisi 2019’da yayınlandı. İki yıl sonra Gates ve eşi boşandı.
GATES’E GÖRE BAŞARI NEDİR?
Gates’in olağanüstü başarısının ona büyük Amerikalı efsaneler arasında kalıcı bir yer garanti edip etmeyeceğini zaman gösterecek. En azından tarihçiler onu, John D. Rockefeller’ın petrol için önemli olduğu kadar, bilgisayarlar için önemli bir iş adamı olarak görüyor gibi görünüyor.
Gates, 1995’in en çok satan kitabı The Road Ahead’de refahın tehlikelerine dair keskin bir farkındalık sergiledi ve şöyle gözlemledi: “Başarı berbat bir öğretmendir. Akıllı insanları kaybedemeyeceklerini düşünmeye sevk eden bir öğretmen.”
Medya ve Kaynaklar:
Bill Gates ile ilgili bugüne kadar www.dijitaliyidir.com’da çıkan tüm haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
BILL GATES – 1984
BILL GATES – 1989






