Şimdiye Kadarki En Küçük Dinozor Yumurtası Keşfedildi!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi
  • “Ganzhou Mini Yumurtası”, yalnızca 30 milimetre uzunluğuyla şimdiye kadar keşfedilen en küçük dinozor yumurtası olarak tanımlandı.
  • 2021 yılında Çin’in Ganzhou Şehri yakınlarında bulunan bu yumurtalar, Minioolithus ganzhouensis türüne ait.
  • Araştırmalar, bu bulgunun Geç Kretase dönemindeki theropod çeşitliliği için önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Üç yıllık çalışma, “Ganzhou Mini Yumurtası’nın” şimdiye kadar keşfedilen en küçük dinozor yumurtası olduğunu ve uzunluğunun yalnızca 30 milimetre olduğunu doğruladı. Bu bulgu, 45.5 milimetre olan Jinguo Mikro Elipsoid Yumurtası’nın önceki rekorunu önemli ölçüde aşıyor.

Yumurtalar, 2021 yılında Çin’in Ganzhou Şehri yakınlarındaki bir inşaat sahasında altı neredeyse sağlam örnek içeren bir yumurta yığınının içinde ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar, yaklaşık 80 milyon yıllık yumurtaları hasar vermeden analiz etmek için elektron mikroskobu ve elektron geri saçılma difraksiyonu gibi ileri teknikler kullandı.

Çin’in doğusundaki Jiangxi eyaletinin Ganzhou şehrinde dinozor yumurtası fosilleri keşfedildi.

Çin Jeolojik Bilimler Üniversitesinden jeobilimci Rui Wu ve ekibi, yumurtaların içindeki kritik özellikleri belirleyerek bunların doğrudan bir kuş atası yerine aviyal olmayan bir theropod (Kertenkele kalçalı, dinozorlar takımına bağlı, boş kemikleri ve üç parmaklı uzuvları ile karakterize edilen bir dinozor kladı.) dinozorundan geldiğini doğruladı.

Parvoblongoolithus jinguoensis’in önceki en küçük dinozor yumurtaları 2014 yılında bulunmuştu.

Ana bulgular arasında yumurtaların mikro yapısı ve potansiyel uzuv kemiği parçaları yer aldı. Bu da yeni türün Minioolithus ganzhouensis olarak sınıflandırılmasına yol açtı. Bu tür, Geç Kretase döneminde theropodların çeşitliliğini anlamak için önemli. Modern kuş yumurtalarının genellikle üç kabuk katmanına sahip olmasının aksine, Ganzhou Mini Yumurtaları sadece iki katman içeriyor; bu da onları diğer aviyal olmayan dinozor yumurtalarıyla uyumlu hale getiriyor.

Daha fazla inceleme, yumurta kabuğunun inceliği, gözenek yapısı ve benzersiz segmentli deseni gibi belirgin özelliklerini ortaya çıkardı. Bu özellikler, genellikle triceratops’un otobur atalarıyla ilişkilendirilen Ovaloolithus yumurta grubuna bir bağlantı olduğunu gösteriyor ancak, çok sayıda küçük sıvı keseciklerin varlığı, M. ganzhouensis’in bu grup içinde ayrı bir türü temsil ettiğini öneriyor.

Araştırmacılar, kazı alanındaki devam eden analizlerin bu olağanüstü yumurtaları bırakan dinozorların yuvalama davranışları ve çevresel bağlamı hakkında daha fazla bilgi vereceğini umuyor.

Derleyen: Eliz Canyurt

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver