- USC Dornsife tarafından yapılan çalışmada katılımcıların %70’i ChatGPT 3.5 tarafından üretilen şakaları insanlar tarafından yazılanlardan daha komik buldu.
- ChatGPT, The Onion tarzında yeni başlıklar üretmede orijinal başlıklar kadar başarılı bulundu, bu da profesyonel mizah yazarları için bir tehdit oluşturabileceğini gösteriyor.
- Araştırma, yapay zekanın iyi şaka üretmek için duyguları hissetmenin gerekli olmadığını kanıtlıyor ve günlük iletişimde mizah kullanımı için olumlu sonuçlar sunuyor.
İnsanların yaptığı şakalarla ChatGPT tarafından yapılan şakaları karşılaştıran bir çalışma, insanların materyalleri üzerinde çalışması gerektiğini gösteriyor. PLOS ONE dergisinde 3 Temmuz’da yayınlanan çalışmanın arkasındaki araştırma ekibi, katılımcıların ChatGPT 3.5 tarafından yazılan esprilere ve insanlar tarafından yazılan diğer esprilere verdikleri tepkileri karşılaştırmak gibi ciddi bir görevi üstlendi.

USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Üniversitesi’nde sosyal psikoloji alanında doktora adayı olan Drew Gorenz, bu çalışmanın yapay zekanın gülmek için insanları alt edip edemeyeceğini belirlemek amacıyla yapıldığını söyledi. Gorenz, “ChatGPT’nin kendisi duyguları hissedemediği, ancak yeni şakaları ortalama bir insandan daha iyi anlattığı için, bu çalışmalar, gerçekten iyi bir şaka anlatmak için iyi bir şakayı takdir etme duygularını hissetmenize gerek olmadığına dair kanıtlar sunuyor” dedi.

Bir çalışmada, sıradan insanlar tarafından üretilen yeni şakaların komikliği ile ChatGPT tarafından üretilen yeni şakaların komikliği karşılaştırıldı. Katılımcılar, yazarlarını bilmeden tüm şakaların komikliğini değerlendirdi. Araştırmacılar genel olarak, katılımcıların yaklaşık %70’inin ChatGPT tarafından üretilen şakaları insanlar tarafından üretilenlerden daha komik olarak değerlendirdiğini bulmuşlardır.

Katılımcıların %25’inden biraz fazlası insan yapımı yanıtları daha komik olarak değerlendirdi ve sadece yaklaşık %5’i her iki kaynaktan gelen esprileri eşit derecede komik olarak değerlendirdi. Araştırmacılar çeşitli demografik özellikler arasındaki farklılıkları kontrol ettiğinde bile sonuçlar tutarlıydı.
ChatGPT’nin profesyonel mizah yazarları karşısında nasıl bir performans sergileyebileceğini görmek isteyen araştırmacılar, ChatGPT’yi The Onion’ın tarzında yeni başlıklar geliştirmeye zorladıkları ikinci bir çalışma yürüttüler. Daha sonra 200 katılımcıdan oluşan başka bir gruptan orijinal Onion manşetlerinin ve ChatGPT tarafından üretilen yeni manşetlerin komikliğini değerlendirmelerini istediler. Katılımcılar ChatGPT’nin manşetlerini orijinal Onion manşetleri kadar komik buldu.
Yapay Zeka Şakaları: İlk Çalışma
İnsanların ve yapay zekanın orijinal şakalar üretmesi nasıl sağlanır? İlk çalışma için hem ChatGPT hem de 105 katılımcı, her biri üç ipucu içeren üç görevi tamamladı.
İlk görevde, yaygın kısaltmalar için mizahi yeni ifadeler hazırladılar. İkinci görevde, hem ChatGPT hem de insan yazarlar, “Beyaz Saray’da daha az bilinen bir oda” gibi boşluk doldurma ifadelerine komik yanıtlar ürettiler: .” Ayrıca, aşağıdaki gibi garip bir kurgusal senaryodan esinlenen komik bir “kızartma şakası” bulmaları istendi: “Arkadaşlarınızdan birinin ne kadar iyi şarkı söylediği konusunda fikrinizi almak istediğini düşünün.

Sesini göstermek için bir ya da iki dakika şarkı söylüyor ve siz de dudak büküyorsunuz – duyduğunuz en kötü şarkıcı olabilir. “Nasıldı?” diye sorduğunda dürüst olmaya karar veriyorsunuz ve şöyle diyorsunuz: “Dürüst olmak gerekirse, bunu dinlemek şöyle bir şeydi: ‘”
Bu üç görev sonucunda 105 yazar tarafından 945’ten fazla fıkra yazılmıştır. ChatGPT’den toplam 180 fıkra için her bir soruya 20 mizahi yanıt üretmesi istendi. Daha sonra yeni bir katılımcı grubu esprilerin komikliğini değerlendirdi.
ChatGPT ve Mizahın Araştırılması: İkinci Çalışma
İkinci çalışmada, ChatGPT’ye The Onion’dan orijinal başlıklar verilmiş ve aynı tarzda yeni başlıklar üretmesi istenmiştir. 200 katılımcıdan oluşan bir gruptan, orijinal Onion başlıklarının ve ChatGPT tarafından üretilen başlıkların komikliğini, yazarlarını bilmeden derecelendirmeleri istendi.

Gorenz, çalışma fikrinin kısmen eğlence dünyasında yazarların ChatGPT gibi büyük dil modellerinin eğlence prodüksiyonunda kullanımına ilişkin endişeleri üzerine yapılan tartışmalardan kaynaklandığını söyledi. Bu konu, büyük dil modellerinin benimsenmesinin mesleklerine, sanata ve insan yaratıcılığına varoluşsal bir tehdit oluşturduğundan korkan yazar ve oyuncuların son Hollywood grevleriyle daha da büyüdü.
Kendisi de amatör bir stand-up komedyeni olan Gorenz, USC Dornsife Zihin ve Toplum Merkezi’nin eş direktörü ve USC Marshall İşletme Okulu’nda tüketici yargısı uzmanı olan eş yazar Norbert Schwarz ile birlikte yaptığı araştırmaya ilham veren komediye karşı yaşam boyu duyduğu sevgiyi kabul etti.
Gorenz, yaptıkları çalışmanın ChatGPT ve diğer LLM’lerin (Geniş dil modeli) eğlence sektöründe kullanımına ilişkin endişeleri artırdığını söyledi.
Psikoloji ve Pazarlama Provost Profesörü Schwarz ile birlikte kaleme aldıkları makalede Gorenz, “Günlük iletişimlerini bir doz mizahla zenginleştirmenin faydalarından yararlanmak isteyen insanlar için sonuçlar daha olumlu” dedi.
Schwarz, “Ancak profesyonel komedi yazarları için sonuçlarımız, LLM’lerin ciddi bir istihdam tehdidi oluşturabileceğini gösteriyor” dedi. Yapay zekanın son gülen olup olmayacağını zaman gösterecek.
Derleyen: Yağmur Aydın