- NASA’nın Europa Clipper uzay aracı, Jüpiter’in buzlu uydusu Europa’da yaşam belirtileri aramak üzere 6 yıllık bir yolculuğa başladı.
- SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlatılan araç, 2030’da hedefine ulaşacak.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter’in uydularından biri olan Europa’da yaşam olup olmadığını araştırmak üzere yeni bir uzay aracı fırlattı. Europa Clipper adlı uzay aracı, SpaceX’in Falcon Heavy roketiyle Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla havalandı.
Yaklaşık 6 yıl sürecek yolculuğun ardından Europa Clipper, Nisan 2030’da Jüpiter’e ulaşacak. Görevi, Europa’nın buzlu yüzeyinin altında bulunan okyanusu incelemek ve yaşam için gerekli koşulları araştırmak olacak.
Europa’da Yaşam İhtimali
Europa, Dünya’nın Ay’ı ile hemen hemen aynı boyutta olan buzlu bir uydu. Bilim insanları, Europa’nın yüzeyinin altında geniş bir okyanus bulunduğuna ve bu okyanusta yaşam için gerekli olan su, organik moleküller ve enerji kaynaklarının olabileceğine inanıyor.
NASA yetkilisi Jim Free, “Europa, bildiğimiz şekliyle yaşam için gerekli tüm bileşenlere sahip olabilir. Su, organik maddeler, kimyasal enerji ve kararlılık. Europa’da keşfedeceğimiz şeyler, astrobiyoloji çalışmaları ve evrendeki yerimize bakış açımız için derin etkiler yaratacak” dedi.
Europa Clipper’ın Görevleri
Europa Clipper, Jüpiter’e ulaştığında yörüngeye girecek ve Europa’nın yakınından 49 kez geçecek. Bu geçişler sırasında uzay aracı, uydunun buzlu kabuğunun kalınlığını, okyanusla etkileşimini, kimyasal bileşimini ve jeolojik özelliklerini inceleyecek.
Uzun ve Zorlu Bir Yolculuk
Europa Clipper, 2025’te Mars’ın, 2026’da ise Dünya’nın yakınından geçecek. Bu “yerçekimi yardımı” manevraları, uzay aracının Jüpiter’e ulaşması için gereken hızı kazanmasını sağlayacak.
Jüpiter’e ulaştığında ise Europa Clipper, gezegenin güçlü manyetik alanı nedeniyle yüksek radyasyon seviyelerine maruz kalacak. Bu zorlukla başa çıkmak için uzay aracının elektronik ekipmanları, kalın bir alüminyum ve titanyum zırhla korunuyor.
Europa Clipper görevinin 2034 yılında sona ermesi planlanıyor. Görev sonunda uzay aracı, Jüpiter’in bir başka uydusu olan Ganymede’ye kontrollü bir şekilde düşürülecek.
Derleyen: Enis Yabar