Tek Bir Çay Poşeti, Milyarlarca Mikroplastiğin Vücuda Alınmasına Neden Oluyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi

Araştırmacılar, çay poşetlerinin suya milyarlarca mikro ve nanoplastik (MNPL) parçacık salabildiğini keşfettiler.

Detaylar haberimizde…

Barselona Özerk Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı çalışma, çay poşetlerinde mikro ve nanoplastik (MNPL) parçacıklarının endişe verici varlığını ortaya koyuyor. Bulgular, tek bir çay poşetinin suya milyarlarca plastik parçacık salabileceğini, MNPL’lerin günlük yaşamımızdaki yaygınlığını vurguluyor. Bu kirlilik, mikrodalga fırında kullanılan plastik gıda kapları gibi plastiklerin ve ısının etkilerine dair önceki araştırmalarla tutarlılık gösteriyor.

Çalışmada polipropilen, selüloz ve naylon-6 olmak üzere üç tür çay poşeti analiz edildi ve her birinin farklı seviyelerde MNPL saldığı belirlendi. Polipropilen çay poşetleri, ortalama 136.7 nanometre boyutunda yaklaşık 1.2 milyar parçacık saldı. Selüloz poşetler, ortalama 244 nanometre boyutunda mililitre başına yaklaşık 135 milyon parçacık salarken, naylon-6 poşetler ortalama 138.4 nanometre boyutunda mililitre başına 8.18 milyon parçacık saldı. Bu parçacıkların kimyasal ve fiziksel özelliklerini detaylı bir şekilde anlamak için ileri düzey lazer teknikleri kullanıldı.

Çalışmaya üç farklı çay poşeti türü dahil edildi.

Araştırmacılar, bu parçacıkların insan bağırsak hücreleriyle olan etkileşimini inceledi ve plastiklerin hücre zarını aşarak mukus üreten hücrelerde çekirdeğe ulaşabildiğini keşfetti. Bu bulgu, MNPL’lerin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmek açısından önemli. Bu parçacıkların polimer bileşimi biyolojik etkileşimlerini etkileyerek belirli birikim desenlerine, toksisiteye, bağışıklık tepkilerine ve genotoksisite ile kanserojenlik gibi uzun vadeli sağlık risklerine yol açıyor.

Çalışma, halk sağlığını korumak için gıda ambalajında plastik kullanımına dair standart düzenlemelerin gerekliliğini vurguluyor. Mikroplastiklerin ve nanoplastiklerin normal hücre işlevlerini bozabileceği, enfeksiyon risklerini artırabileceği ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumlarla ilişkili olabileceği düşünülüyor. Plastik kullanımındaki artışla birlikte araştırmacılar, MNPL kirliliğini ele almak ve ekosistemler ile insan sağlığı üzerindeki risklerini azaltmak için daha yoğun çaba çağrısında bulunuyor.

Derleyen: Eliz Canyurt

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver