Araştırma, ölüm anında beynin aktif ve koordine halde olabileceğini gösterdi.
Detaylar haberimizde…
Yakın zamanda yapılan bir çalışma, ölüm anında ne olduğu sorusuna dair yeni içgörüler sağladı. Bilim insanları henüz kesin bir sonuca ulaşamamış olsa da Frontiers in Aging Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırma, insan beyninin ölüm sürecinde aktif ve yüksek derecede koordine olmuş halde kalabileceğini ortaya koydu.
“Enhanced Interplay of Neuronal Coherence and Coupling in the Dying Human Brain” başlıklı çalışma, ölüm anında ve sonrasında gerçekleşen beyin aktivitesini kaydetti. Bu bulgu, ölümden dönen kişilerin sıklıkla bildirdiği ve iyi belgelenmiş bir fenomen olan “hayatın gözler önünden geçmesi” olgusunu açıklamaya yardımcı oluyor. Hayatın gözler önünden geçmesi deneyimi, kişinin tüm yaşamının otobiyografik anılar şeklinde hızla gözünün önünden geçmesi olarak tanımlanıyor.
Nüfusun yaklaşık yüzde 8’i “ölümle burun buruna geldi”
Melbourne’de yapılan bir araştırmaya göre Avustralya nüfusunun yaklaşık %8’i ölümle burun buruna gelme (NDE) deneyimi yaşadığını bildirdi. Bu deneyimi yaşayan birçok kişi, hayatlarının önemli anlarını yoğun ve canlı bir şekilde tekrar yaşadıklarını ifade ediyor.
Bu çığır açan keşif, araştırmacılar 87 yaşındaki epilepsi hastası bir kişinin beyin dalgalarını incelerken tesadüfen yapıldı. Nörolojik kayıt sırasında hastanın ani bir kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, ölüm anındaki beyin aktivitesine dair eşi benzeri görülmemiş bir bakış sundu.

Bulgular, insan beyninin yaşamın sonunda yapılandırılmış ve muhtemelen anlamlı bir süreçten geçebileceğini öne sürerek bilinç ve ölüm deneyimi hakkında derin soruları gündeme getiriyor.
Derleyen: Eliz Canyurt