Bir zamanların en ünlü cep telefonu üreticisi Nokia’yı hepimiz biliyoruz. Fakat Nokia artık bildiğimiz efsanevi cep telefonu üreticisi Nokia değil çünkü 2014’ten beri bir telekomünikasyon şirketi. Ve şirket, stratejisinde yaptığı bu değişikliği vurgulamak için neredeyse 60 yıllık olan logosunda değişikliğe gitti.
Bir zamanların en büyük telefon üreticisi Nokia, 2014’te tüm cep telefonu işini Microsoft’a satarak telefon sektöründen çıktı ve telekomünikasyon ağ ekipmanı işine odaklandı. Fakat bugün bile pek çoğumuz Nokia’yı hala cep telefonu üreticisi olarak biliyoruz.
26 Şubat Pazar günü Nokia, telekomünikasyon ağ ekipmanı üreticiliğinde büyümeye odaklanırken yaklaşık 60 yıl sonra ilk kez marka kimliğini yeni bir logoyla değiştirmeyi planladığını duyurdu.
Yeni logo, NOKIA kelimesini oluşturan beş farklı şekilden oluşuyor. Ayrıca eski logonun ikonik mavi rengine de veda ediyoruz.
NOKIA CEO’su Pekka Lundmark, konu hakkında “Çoğu insanın zihninde hala başarılı bir cep telefonu markasıyız. Ancak Nokia’nın konusu bu değil. Ağlara ve endüstriyel dijitalleşmeye odaklanan yeni bir marka başlatmak istiyoruz.” diyerek şirketin yaptığı bu strateji değişikliğini vurguladı.
Pekka Lundmark, 2020’de zor durumdaki şirketin en üst düzey görevini devraldıktan sonra üç aşamalı bir strateji belirledi: sıfırlama, hızlandırma ve ölçeklendirme. Nokia şirketinin sıfırlama aşaması artık tamamlandığı için Lundmark ikinci aşamanın başladığını söyledi. Nokia, telekom şirketlerine ekipman sattığı servis sağlayıcı işini büyütmeyi hedefliyor olsa da artık ana odak noktası diğer işletmelere ekipman satmak.
Büyük teknoloji firmaları, çoğunlukla imalat sektöründeki müşterilere özel 5G ağlarını ve otomatikleştirilmiş fabrika donanımları satmak üzere Nokia gibi telekom donanımı üreticileriyle ortaklık kuruyor.
Lundmark, “Geçen yıl, şu anda satışlarımızın yaklaşık %8’i veya kabaca 2,11 milyar dolar olan işletmede %21’lik çok iyi bir büyüme kaydettik. Bunu mümkün olan en kısa sürede çift hanelere çıkarmak istiyoruz. Sinyal çok açık. Yalnızca küresel liderliği görebildiğimiz işlerde olmak istiyoruz.” dedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen