Yetişkinlerin çoğu, uykuya dalmak ve uykuda kalmak için eczanelerde ve marketlerde reçetesiz satılan melatonin takviyelerine başvuruyor. Bu kullanıcıların çoğunun kâbus görmek gibi yan etkiler bildirmesi üzerine melatonin haplarının içeriği ve dozajı merak konusu oldu.
Harvard Tıp Fakültesinde yardımcı doçent ve Brigham and Women’s Hastanesi’nde davranışsal uyku tıbbı klinik direktörü olan Dr. Suzie Bertisch, melatoninin yan etkilerinin genellikle uyuşukluk ve baş ağrısı olduğunu, ancak gerçeği andıran rüyalar ve kâbuslar görmenin de nadir olmadığını söyledi.
California San Francisco Üniversitesinde uyku tıbbı uzmanı olan Dr. Kin Yuen ise yüksek doz melatoninin, rüyaları ve kâbusları daha canlı hâle getirdiğini ve uyandıktan sonra bunları hatırlama olasılığımızı artırdığını söyledi.
Bir başka teoriye göre melatonin, REM döngülerinde geçen zamanı -rüya gördüğümüz zamanı- artırdığı için kâbusların ortaya çıkma şansı daha yüksek. Bununla beraber, duygusal olarak zorlu bir dönemden geçerken uyumaya yardımcı olması için melatonin almak, melatoninin etkisini anlamak açısından bir ikilem yaratıyor. Çünkü ortaya çıkan kâbusların melatoninin bir ürünü mü yoksa yetersiz uykuya sebep olan duygusal sıkıntıların bir ürünü mü olduğu bilinmiyor.
Melatonin bir ilaç olarak değil, vitaminler gibi bir takviye olarak satıldığından dolayı içerik düzenlemesi sınırlı. Sonuç olarak, bir takviyedeki melatonin miktarı değişebilir ve tehlikeli kirleticiler içerebilir. Bunu önlemek adına bir doktor tarafından tıbbi sınıf melatonin reçete edilebilir ve hastaların daha saf, öngörülebilir dozlar alması sağlanabilir.
Melatonin her yaştan insanda doğal olarak salgılanır ve yatağa gitmemiz için bize sinyal verir. Bu nedenle geceleri ekran süresini sınırlamak gibi bazı alışkanlıkları değiştirmek, melatonin takviyesi almaktan daha güvenli ve daha yararlı olabilir.
Eylül ayında Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, ebeveynleri piyasada bulunan ve çocukların kolayca erişebileceği melatonin sakızlarına ve çiğnenebilir tabletlere karşı dikkatli olmaya çağırdı. Aşırı melatoninin baş ağrısı, baş dönmesi ve sinirlilik olarak ortaya çıkabileceği söylendi.
Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklara melatonin uygulamadan önce bir doktora danışmaları gerektiği konusunda hemfikir. Ayrıca, uzun süreli kullanımla ilgili araştırma eksikliği göz önüne alındığında her yaştan insanın, melatonini uzun süreli kullanma konusunda dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Derleyen: Görkem Süner