- Güneş sistemimizdeki en küçük gezegen olan Merkür, küçülmeye devam ediyor.
- Yeni araştırmalar, gezegenin çekirdeğinden gelen ısının yüzeydeki yeni çatlaklarla birlikte kaybolduğunu gösteriyor.
- Söz konusu çatlaklar, yamaçların son 300 milyon yıl içinde hareket ettiğine dair kanıtlar sunuyor.
Merkür’ün binlerce yıldır küçüldüğü ve soğuduğu gerçeği zaten biliniyordu. Kayalık kabuk, iç büzülme nedeniyle sallanırken bu durum, gezegende devasa dik yamaçlara neden oluyor. Araştırmanın da gösterdiği gibi yamaçlarda yeni çatlaklar oluşmaya devam ediyor. Bu çatlaklar, yamaçların son 300 milyon yıl içinde hareket ettiğine dair kanıtlar sunuyor.
İngiliz Açık Üniversitesinde jeolog olan David Rothery bir makalesinde, “Ekibimiz, birçok yamacın -milyarlarca yıl önce yaratılmış olsalar bile- son zamanlarda jeolojik açıdan hareket etmeye devam ettiğine dair kesin işaretler buldu. Bunu, bir elmanın bayatladıkça üzerindeki kırışıklıklarla karşılaştırın.” ifadelerini kullandı.
Süreç, ölçüm cihazlarının büzülme nedeniyle Ay’da kaydettiği çukurlarla benzerlik gösteriyor. Şu an için Merkür’de herhangi bir ölçüm cihazı bulunmuyor. Ancak 2025 yılında, Avrupa uzay misyonu BepiColombo, gezegenin yörüngesinde olacak. Bu roket, Ekim 2018’de fırlatıldı ve Merkür’e doğru yola çıktı. Uzay aracı, gezegenin yüzeyini keşfedecek.
Güneş sistemimizdeki sekiz gezegenin en küçüğü olan Merkür, uydumuzdan daha büyük. Gezegen, 46 ila 70 milyon kilometre arasında değişen mesafesiyle Güneş’e en yakın konumda yer alıyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu