Serigrafi Yöntemi, Giyilebilir Elektronikleri Daha Ucuz Hale Getirebilir

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
3 dk okuma süresi

Yeni araştırma ile giyilebilir elektroniklere güç veren ışıltılı, kıvrımlı yapılar, rock konseri tişörtlerini basmak için kullanılan teknolojinin aynısı olan Serigrafi ile oluşturulabiliyor.

Serigrafi, çerçevelenmiş bir ipek kumaştan boyanın alt kısma uygulanmasına denir. İlk önce, elek özelliğine sahip ipek kumaş üzerine işlenen resim, yazı veya figürlerin haricindeki bölgeler kapatılır. Daha sonra boya, ipeğin üzerinden hareket ettirilir ve istenilen zemin üzerine geçirilir.

Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışma, elektrotların sadece serigrafi kullanılarak yapılabileceğini ve kumaşa aktarılabilen ve doğrudan insan derisine giyilebilen; gerilebilir, dayanıklı bir devre modeli oluşturabileceğini gösteriyor. Bu tür giyilebilir elektronikler, hastanelerde veya evde sağlık izleme için kullanılabilir.

Bu tür giyilebilir elektronikler, hastanelerde veya evde sağlık izleme için kullanılabilir.

WSU Vancouver Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Okulunda doçent olan Jong-Hoon Kim, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu : “Esnek, giyilebilir elektronikleri çok daha kolay, daha uygun ve daha düşük maliyetli bir şekilde yapmak istedik. İşte bu yüzden serigrafiye odaklandık. Sebebi ise: Kullanımı kolay, kurulumu basit ve seri üretime çok uygun olmasıdır.”

Giyilebilir elektroniklerin mevcut ticari üretimi pahalı süreçler gerektiriyor. Bazıları, sürecin bazı bölümleri için serigrafiyi kullanırken, bu yeni yöntem tamamen serigrafiye dayanıyor.

ACS Applied Materials and Interfaces dergisinde yayımlanan çalışmada Kim ve meslektaşları elektrot serigrafi sürecini detaylandırıyor ve elde edilen elektrotların EKG olarak da bilinen elektrokardiyogram izleme için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.

Elektrodun yılan benzeri yapılarını oluşturmak için, polimer ve metal mürekkepleri katmanlamak için çok adımlı bir işlem kullandılar. Ortaya çıkan ince model hassas görünse de elektrotlar kırılgan değil. Çalışma, %30 oranında esneyebileceklerini ve 180 dereceye kadar bükülebileceklerini gösterdi. Çoklu elektrotlar, önceden işlenmiş bir cam lam üzerine basılır, bu da onların kolayca soyulup kumaşa veya başka bir malzemeye aktarılmasına olanak tanır.

Elektrotları yazdırdıktan sonra araştırmacılar, onları yapışkan bir kumaşa aktardı ve ardından gönüllüler tarafından doğrudan cilt üzerine giydirdi. Kablosuz elektrotlar, kalp ve solunum hızlarını doğru bir şekilde kaydederek verileri bir cep telefonuna gönderdi.

Kim, bu çalışmasında EKG izlemeye odaklanırken, serigrafi işleminin, akıllı saatlere veya fitness takipçilerine benzer işlevlere hizmet edenler de dahil olmak üzere çeşitli kullanımlar için elektrotlar oluşturmak için kullanılabileceğini söyledi.

Derleyen : Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver