Solar Orbiter, Merkür’ü gözlem hedefi olan Güneş’in önünden geçerken görüntüledi. Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün 3 Ocak 2023’teki geçişi, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay aracına, Güneş’e ilişkin görüşünü netleştirme fırsatı sundu.
Solar Orbiter’daki Polarimetrik ve Heliosismik Görüntüleyici (PHI), Aşırı Ultraviyole Görüntüleyici (EUI) ve Koronal Ortamın Spektral Görüntülemesi (SPICE) dahil çeşitli araçlar, söz konusu geçişi yakaladı. PHI görüntüsünde Merkür, Güneş’in sağ alt tarafında siyah bir disk olarak görünüyor. Bu küçük siyah nokta, yıldızın tepesinde görülen koyu renkli Güneş lekelerinden oldukça farklı.

Solar Orbiter’ın EUI aracı, hareketsiz bir görüntüden ziyade Merkür’ün Güneş’in yüzeyinde hareket ederken bir videosunu çekti. Güneş sistemindeki en küçük gezegen olan Merkür, özellikle diski terk ettikten sonraki görüntülerde Güneş atmosferinin özellikleri tarafından çerçevelendiğinde belirginleşiyor. Ancak SPICE, Merkür’ün geçişi sayesinde Güneş’in en çarpıcı görüntüsünü elde etmiş olabilir. Bu araç, Güneş’ten gelen ışığı bileşen renklerine ayırmak üzere tasarlandı ve bu sayede yıldızın farklı katmanlarında farklı sıcaklıklarda bulunan atomları saptayabiliyor.
Fransa’daki Institut d’Astrophysique Spatiale’de uzay fizikçisi ve SPICE Proje Bilimci Yardımcısı Miho Janvier yaptığı açıklamada, “Bu, sadece Merkür’ün Güneş’in önünden geçişine değil, aynı zamanda atmosferinin farklı katmanlarının önünden geçişine bakmaktır.” sözlerine yer verdi.

Solar Orbiter için Merkür’ün geçişi, araçların kalibrasyonu için değerli bir fırsat sundu. ESA’daki Solar Orbiter Proje Bilimcisi Daniel Müller yaptığı açıklamada, “Merkür görüş alanınız boyunca seyahat eden siyah bir cisimdir.” dedi.
Son zamanlarda gezegen geçişleri, Güneş sistemi dışında kalan ve Güneş dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen Güneş dışı gezegenler veya “ötegezegenler” olarak adlandırılan çok daha uzak gezegenleri incelemek için kullanılıyor.

Solar Orbiter, Nisan 2023’te Güneş’e bir sonraki yakın geçişini yaptığında gelişmiş görüşünü kullanacak olsa da ESA, haziran ayında ESA/NASA ortak görevi kapsamında gezegenin yanından tekrar geçerken Merkür’e daha iyi bakabilecek.
Derleyen: Nazlı Koyuncu