UC Riverside deneyine göre Mars ve Jüpiter arasında dolaşan bir Süper Dünya, Dünya’yı Güneş sisteminin dışına itebilir ve Dünya üzerindeki yaşamı yok edebilir.
UC Riverside astrofizikçisi Stephen Kane tarafından yapılan bir deney, Mars ve Jüpiter arasındaki boşlukta yer alan bir Süper Dünya’nın, Dünya ve diğer gezegenleri yörüngelerinden çıkararak Güneş sisteminin düzenini bozabileceğini gösterdi. Kane, farklı kütlelerdeki bir gezegenin diğer gezegenlerin yörüngeleri üzerinde etkilerini incelemek için dinamik bilgisayar simülasyonları kullandı.
Bu Süper Dünya’nın tüm güneş sistemini istikrarsız hale getirecek kadar Jüpiter’i rahatsız edebileceği sonucuna ulaştı. Diğer tüm gezegenlerin toplamından çok daha büyük olan Jüpiter’in yörüngesindeki hafif bir bozukluğun bile diğer gezegenler üzerinde derin etkilere neden olabilir. Süper Dünya, Merkür, Venüs, Dünya, Uranüs ve Neptün’ü güneş sisteminden çıkarabilir ve yörüngelerini istikrarsızlaştırabilir. Dünya üzerindeki yaşamı tamamen sona erdirmese bile onu bugün olduğundan çok daha az yaşanabilir hale getirebilir.

Bu çalışmanın diğer güneş sistemlerindeki gezegenlerin yaşam barındırma yeteneğinin anlaşılması üzerinde önemli etkileri olabilir. Çünkü Jüpiter benzeri gaz devlerinin varlığı, komşu dünyaların veya Süper Dünyaların yörüngelerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynayabilir.
Sonuçlar, gezegenlerin Güneş etrafındaki hassas düzenini ve yörüngelerinin karmaşıklığını vurguluyor. Kane, “Güneş sistemi, daha önce fark ettiğimden daha hassas bir şekilde ayarlanmış. Her şey karmaşık saat dişlileri gibi çalışıyor. Daha fazla dişli eklerseniz, her şey kırılır.” dedi.
Derleyen: Merve Nur Sözen