Bilim insanları, gezegenimsi bir nesnenin yıldızı tarafından yutulmasının tüm evrende yaygın bir senaryo olarak bilinmesinden yola çıkarak bilgisayar simülasyonlarını kullanarak yeni bir inceleme gerçekleştirdiler.
Astrofizikçilerden oluşan bir ekip, yıldızların gezegenleri kutlarken neler olduğunu keşfetmek için bilgisayar simülasyonlarını kullandı. Aynı zamanda yıldızın içine düşebilecek çeşitli gezegen türlerinin gelişimi de takip edildi.
Araştırmacılar, simülasyonlarında çeşitli kütlelerdeki gezegenleri ve ayrıca kahverengi cüceleri incelediler. Simülasyonları, gezegenlerin yutulmadan sağ çıkabileceği fikrini destekliyor. Konu ile ilgili çalışma arXiv’te yayımlandı.
Gezegen sistemlerinin oluşumuna ilişkin modeller, birçok gezegenin genellikle ana yıldızları tarafından yutulduğunu gösterdi. Yeni oluşan gezegenler ve “Ön gezegen diski” arasındaki rastgele etkileşimler yörüngedeki bazı gezegenleri sistemden tamamen çıkarabilirken diğer yörüngeler de onları yıldıza fırlatabilir.
Ön gezegen diski; yeni oluşmuş genç bir yıldızın etrafını çevreleyen ve yoğun gaz ve tozun oluşturduğu dönen bir çöküntü çemberi. Ön gezegen diski, yıldızın kendisi için bir toplanma diski olarak da düşünülebilir; çünkü gazlar veya diğer malzemeler diskin iç kenarından yıldızın yüzeyine düşüyor olabilir.
Ancak bir gezegen yıldıza düştüğünde her zaman ölmüyor. Gök bilimciler, galaksi boyunca gezegenlerin yıldıza yolculuklarından sağ kurtulduklarını gösteren pek çok garip sistem buldular.
Bazı durumlarda gezegen, atmosferi içinde yıldızın merkezi etrafında dönerek binlerce yıl yaşayabilir. Bu yörünge hareketi, atmosferin dış kenarlarını incelterek yıldızdan malzeme fırlatabilir. Diğer durumlarda, yörünge enerjisi alışverişi yıldız atmosferinin sıcaklığını yükseltir. Normalden çok daha parlak görünmesini sağlar.
Yutulmadan sağ çıkabilmek için gezegenin kendisinin, en azından Jüpiter’in kütlesi kadar büyük olması gerekir. Dünya gibi küçük gezegenler bu koşullarda uzun süre dayanamaz.
Derleyen:Tuğba Akkesen