“Kaçak” bir süper kütleli kara delik, galaksisinden saatte dört milyon mil hızla uzaklaşıyor ve uzaklaşırken yeni bebek yıldızlar doğuruyor.
Kara delikler hakkında öğreneceğimiz çok var. Ancak en yeni dikkate değer keşif, bilim camiasında kara deliklere karşı tutumları değiştiriyor ve kara delikler bilim camiasını büyülemeye devam ediyor.
Normalde kara delikleri, evrenden ışığı çekecek kadar güçlü yer çekimine sahip devasa gök cisimleri olarak düşünürüz. Fakat en son gözlemlenen kara delik tam tersi bir etkiye sahip.
Kara delik, galaksisinden saatte dört milyon mil hızla uzaklaşırken tespit edildi ve bu kaçak kare deliğin bebek yıldızlar oluşturduğu düşünülüyor.
Kara deliğin arkasında 200 bin ışık yılı uzunluğunda yeni doğmuş yıldızların izi tespit edildi. Kara deliklerde olduğu gibi bu sıra dışı oluşumun nedeni tam olarak belli değil.
Bulgular, Yale Üniversitesinden Astronomi Profesörü Pieter van Dokkum liderliğindeki bir ekip tarafından Astrophysical Journal Letters’da açıklandı. Dokkum’un araştırması; kara deliğin, gaz ile temasa geçmesinden sonra gaz soğurken yeni yıldızları harekete geçirdiğini öne sürdü. Bulgular ayrıca NASA’nın Hubble Uzay Teleskobunda gözlemlendi.
Dokkum, “Bir geminin arkasındaki iz gibi, kara deliğin arkasındaki izi görüyoruz.” dedi. Bununla birlikte Dokkum ve ekibi yıldız izini “oldukça şaşırtıcı, çok, çok parlak ve çok sıra dışı” olarak tanımladı.
Derleyen: Serap Atabey